
Høyeste antall rømte laks siden 2006
På tross av at FHL har en nullvisjon om lakserømning, har likevel antall rømte laks økt for tredje år på rad. 2011 blir det verste rømmingsåret siden katastrofeåret 2006.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Da rømte nær én million laks, og næringen tok et kraftig oppgjør med seg selv for å få ned rømningstallene.
Nå har historien på mange måter gjentatt seg. Etter en markant nedgang etter kriseåret har antall rømte fisk igjen eskalert.
Les mer: Over 60 000 laks har trolig rømt fra Salmar
Orkanen "Berit" forårsaket lakserømning
For tredje år på rad har antall rømninger økt, der stormen ”Berit” alene tok med seg 130 000 laks i dragsuget. Foreløpige tall viser at 320 000 laks har rømt i 2011. En økning på 11 prosent i forhold til 2010. Dagens nivå er i tillegg nesten tre ganger høyere enn i 2008, som var året med færrest rømninger.
Ydmyk FHL
Leder for rømningsutvalget i Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening, Tarald Sivertsen, synes utviklingen er sterkt beklagelig.
- I 2011 har vi har fått et tilbakeslag på rømningssiden, og vi burde forventet bedre resultater enn det vi kan vise til dette året. Hva som tidligere har blitt gjort synes ikke når vi ser denne utviklingen, og vi har ingen unnskyldinger å komme med, sier Sivertsen.
Han forteller at en holdningsendring må finne sted, og at dette er en problemstillingen næringen tar på alvor.
- Vi må rett og slett gå i oss selv og foreta en selvransakelse. Vi er svært ydmyke i forhold til hva som har skjedd, sier Sivertsen.
Ikke til å leve med
Fiskekonsulent Øyvind Fjeldseth i Norges Jeger og Fiskerforbund mener at sikkerheten rundt anleggene generelt er alt for dårlig.
- Først og fremst er jo dette bare trist. I tillegg er det svært betenkelig at de ikke klarer å måle det bedre. I anlegger i Roan der 60 000 fisk hadde rømt trodde man først det ikke var noen nedgang da de ikke merket det på fôruttaket. At de ikke har bedre kontroll er for meg skremmende, sier Fjeldseth.
- Tallenes tale er klar. Det er klart at uhell kan skje, og det er uansett trist at fisk rømmer. Men når det skjer gang etter gang og år etter år, så er ikke dette til å leve med, sier Fjeldseth.
