Røykelaks

- Ikke et vanlig problem

Mattilsynet tror ikke det er en utbredt bruk av nitrittsalt i norsk røykelaksproduksjon, og sier gårsdagens avsløringer i Ålesund trolig er et engangstilfelle. - Vi tror ikke gårsdagens funn av nitrittsalt er et vanlig problem i norsk røykelaksproduksjon, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Anne Søyset.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kristian Landmark Skaar
Mattilsynets distriktskontor for Ålesund la i går ned omsetningsforbud med umiddelbar virkning for røykelaks og andre fiskevarer produsert ved Scanfood Sales AS i Sula kommune. Virksomheten ble også pålagt å trekke tilbake produkter fra markedet.
Bakgrunn for reaksjonen var at Mattilsynet hadde avdekket omfattende bruk av nitrittsalt i produksjon av røykte lakseprodukter.
-Ikke et vanlig problem
Anne Søyset ved Mattilsynets distriktskontor for Ålesund sier til Norsk Fiskeoppdrett - kyst.no at funnene av nitrittsalt hos Scanfood Sales trolig er et engangstilfelle. Hun legger likevel til at Mattilsynet nå vil skjerpe kontrollen av røykelaksprodusentene.
Nitrittsalt er fargestabiliserende og har blitt tilsatt røykelaks for at kjøttet bedre skal holde på rødfargen. Nitritt kan reagere med aminer i næringsmidlene og føre til dannelse av kreftfremkallende nitrosaminer, og er derfor ulovlig som tilsetningsstoff til blant annet laks, opplyser Mattilsynet.