Anders Lamberg

Ikke krise for sjøørreten

Anders Lamberg i Skandinavisk Naturovervåkning og tidligere forsker ved Norsk Institutt for naturforsking (NINA) sier at det rett og slett er tull at sjøørreten er truet med utrydding slik enkelte hevder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gustav-Erik Blaalid

- Noen bestander av sjøørreten viser en flott utvikling. For eksempel i Stordalselva der vi talte 1000 individ i 2005 og 6000 i år, sier forsker Anders Lamberg. Hans spesialfelt er bestandsovervåkning av både villaks og ørret. Han er med på å overvåke et hundretalls bestander i Norge, og er blant de som vet mest om utviklingen av både villaksbestandene og sjøørret-bestandene.

- Bildet er sammensatt, og det er ikke mulig å si noe så enkelt at sjøørreten som art er utrydningstruet, sier Lamberg, men understreker at det i en del bestander har det vært nedgang. Hva dette skyldes er etter hans mening uklart, og lite dokumentert.

- Vi kan ikke se bort fra at høyt lusepress i områder med mye lakseoppdrett kan være blant årsakene, men det er heller ikke tvil om at overbeskatning fra sportsfiskere på 1990 og 2000 tallet er blant årsakene, sier Anders Lamberg til kyst.no. Han peker også på flere mulige forklaringer, men konkluderer med at det er vanskelig å si noe sikkert så lenge det har vært utført lite forskning, og den forskningsinnsatsen som har vært gjort har vært av varierende kvalitet.

Tendensiøs forskning

Anders Lamberg får virkelig vann på mølla når temaet dreier inn på forskning og sjøørret.

- Hovedproblemet med diskusjonen om bestandene er at vi vet for lite. Hovedgrunnen til dette er etter min mening en total mangel på koordinert innsats fra de ulike forskningsmiljøene. Derfor oppstår situasjoner der det er om å gjøre å krisemaksimere mest mulig for å få gjennomslag for bevilgninger, sier Lamberg. Han mener det bør være et samfunnsoppdrag finne ut av spørsmålene omkring fiskebestandene, og at dette ikke bør være et prosjekt for Havforskningsinstituttet (HI) alene som i utgangspunktet har lite ressurser.   

- HI har fått kritikk for lusetellingen de har gjort på sjøørret, der fisken fanges i ruser der de blir stående i flere dager og trolig pådrar seg mye lus nettopp på grunn av dette. Har du noen kommentar til det?

- Jeg kjenner ikke til metodene som HI har brukt, men det er grunn til å tro at det i områder med mye lakseoppdrett og mye lus kan får negative konsekvenser for sjøørreten, men vi vet det ikke, understreker Anders Lamberg.