
– Ikke sett tilsvarende vekst i min levetid
Iris-forsker, Asbjørn Bergheim lar seg begeistre av Akvadesign sine resultater med produksjon av stor smolt i lukket anlegg. – Det er fenomenale resultater. Med dette kan man korte ned produksjonstiden i sjø med et halvt år, sier han.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bergheim har jobbet tett med Akvadesign sin lukkede merdposer det siste halvannet året. Denne uken kunne Akvadesign i Brønnøysund vise til oppsiktsvekkende gode resultater fra sine forsøk med smolt på rundt 100 gram i lukkede merder.
Les også: Rekordvekst i lukket merd
Smolten på mellom 90 og 120 gram som ble satt ut i lukkede merder i november i fjor og hadde fram til april vokst til en størrelse på 500 til 800 gram.
- Det er en fenomenal vekst. 800 gram i april er helt fenomenalt. Regner man på den såkalte «Thermal Growth Coeffisient» (TGC), var veksten langt over det som er standardverdien (TGC: 2,7) i vekstmodeller. Spesielt den ene gruppen (0-års smolt) som vokste til 800 gram. Det var rimelig oppsiktsvekkende, kommenterer Bergheim.
Hemmeligheten til den gode veksten har vært opptak av vann fra 25 meters dyp gjennom vinteren.
- Med opptak av vann fra ca. 25 meters dyp gjennom vinteren, vil man ha en nettogevinst på opptil 3-4 grader i flere måneder sammenlignet med temperaturen mot overflaten. Det gir fantastiske utslag, sier Bergheim.
Tror på ett kilos smolt
De siste par årene har det vært mye snakk om slik stor smolt på inntil ett kilo, men foreløpig har oppdretterne kun dristet seg til å produsere smolt på inntil 500 gram. Bergheim tror det er mye å hente på å produsere slik stor smolt.
- Man korter inn produksjonstiden med i hvert fall et halvt år regnet fram til slaktestørrelse (5 – 6 kg), sammenliknet med å bare sette fisken på ca. 100 gram rett i åpne merder.
- Det var litt variasjon mellom merdene i testen, men vi snakker likevel om at fisken hadde en gjennomsnittsvekt på 700 gram i midten av april. Jeg har jobbet mye med vekst på laks i min levetid, og jeg har ikke sett noe tilsvarende. Dette er som en ønskedrøm som gikk i oppfyllelse. Jeg har vært med i dette prosjektet i halvannet år, og er i ferd med å bli frelst, flirer Bergheim.
Smolt eller matfisk

Akvadesign har tidligere vist at det også er mulig å produsere matfisk av full størrelse i deres lukkede poser. I september 2013 slaktet selskapet om lag 45 tonn laks som hadde stått hele produksjonstiden i et lukket anlegg. Senere har de slaktet fisk fra lukkede merder tre ganger med totalt mer enn 200 tonn Miljølaks, som de kaller det.
Les også: Slaktet første laks fra lukket anlegg
Bergheim er klar over mulighetene for slik produksjon, men har mest tro på satsingen på stor smolt med etterfølgende utsett i vanlige åpne merder
- Jeg har definitivt mest tro på å bruke denne teknologien til produksjon av Megasmolt. Inntil det er bevist at man kan kjøre med større tettheter på stor fisk, og som fremdeles har produksjonskostnader på nivå med åpne merder, mener jeg Megasmolt er veien å gå. Her har man et soleklart potensial.
Er dette fremtiden innen norsk havbruksnæring?
- Det er i hvert fall en relevant del av fremtiden. Jeg kan ikke tenke meg noe annet, sier han.
Rustet for vær og vind
I forbindelse med stormene som herjet langs kysten i januar fikk blant annet Cermaq problemer med sin lukket merd som var under uttesting. Men ifølge Bergheim synes ikke vær og vind - innen visse grenser - å like stor påvirkning på Akvadesigns konsept.
- Det er ikke stive poser. De beveger seg til en viss grad i takt med bevegelsene i sjøen. Det har vært lite problemer med dette. Denne typen merder er uansett først og fremst avhengig av en plassering i mer skjermede fjordsystemer for å kunne utnytte temperaturpotensialet om vinteren. Der er også vær og vind langt mindre fremtredende. Anlegget i Brønnøysund er ikke enormt eksponert, men det har tålt enkeltbølger på godt over to meter, sier han.