Fiskedisk

Ingen grunn til sjømatangst

- Det er ingen grunn til unødig bekymring for å spise fisk. Man skal spise mye fisk og sjømat fra forurensede fjorder over lang tid før det oppstår fare for helseskader, melder nå Mattilsynet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Mattilsynet er ikke bekymret for at turister eller andre spiser enkelte måltider med fisk selv fra de mest forurensede områdene, sier seksjonssjef Ingunn Midttun Systad i Mattilsynet. Det er de siste dagers fokus på forurensede havner og fjorder som har fått Mattilsynet til å komme med en pressisering. Rapporten oppslagene er basert på er "Kostholdsråd i norske havner og fjorder" utgitt høsten 2005. Rapporten er utgitt av Vitenskapskomiteen for Mattrygghet, Statens forurensningstilsyn og Mattilsynet i fellesskap. På Mattilsynets nettsider ligger det også oppdatert informasjon om enkeltområder. Mattilsynet mener det også kan være nyttig å lese VKM- rapporten ”Et helhetssyn på fisk og sjømat i norsk kosthold” som ble lagt frem våren 2006. - I kostholdsrapporten fra VKM, SFT og Mattilsynet gis det detaljert oversikt over hvilke områder som er forurenset. Her går det også klart frem hvilke typer fisk og sjømat man bør begrense inntaket av, sier Systad. Når det gjelder blåskjell er det spesielt viktig å sjekke blåskjellvarslet jevnlig, da situasjonen kan endre seg i løpet av kort tid. Fordi Blåskjell er stedsbundne, er det ofte kostholdsråd mot blåskjell i forurensede områder. - I tillegg er det viktig å følge med på blåskjellvarsel på grunn av algegifter, sier Systad. Gravide mest utsatt Mattilsynet er bekymret for folk som jevnlig og over år, bare spiser fisk og sjømat fra forurensede områder. Her vil vi råde folk til å ha et mer variert kosthold. - Når det gjelder miljøgifter generelt er gravide og ammende den mest sårbare gruppen. I forhold til dioksiner og PCB er vi også opptatt av inntaket over tid for jenter, sier Systad. Flere bør spise mer fisk og sjømat I rapporten ”Et helhetssyn på fisk og sjømat i norsk kosthold” konkluderte Vitenskapskomiteen for Mattrygghet med at nordmenn med fordel kan øke fiskeinntaket, selv om den også kan inneholde noe miljøgifter. Fordelen ved å spise mer fisk vil for de fleste grupper oppveie ulempene. - Vi er glad for at folk er bevisst på problemet med miljøgifter, men samtidig er det beste rådet vi kan gi til hoveddelen av befolkningen nettopp å spise mer fisk og sjømat, sier Systad. Mattilsynets råd angående fisk og sjømat * Generelt spise mer fisk og sjømat, også selvfisket * Følge med på blåskjellvarselet – ring blå skjellvarslingen 820 33 333 eller sjekk Matportalen.no * Følge med på Mattilsynets kostholdsråd, spesielt hvis du er gravid eller ammende * Vurdere å redusere inntaket av lokalfisket fisk og sjømat dersom du bor i et forurenset område og den lokale fisken utgjø r en betydelig del av kostholdet ditt. * Tenke deg om før du fisker i et område med mye trafikk og/eller mange typer utslipp.