Aud Skrudland

- Ingen menneskerett å produsere laks

Frisk Fisk: - Det er Ingen menneskerett å produsere laks til andre krav enn de myndighetene setter. Mattilsynets Aud Skrudland var klar på at klarer man ikke løse helseproblemer, får man bare la være å produsere fisk.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Pål Mugaas Jensen

Ett av temaene på gårsdagens Frisk Fisk-konferanse var svinn. En av fordragsholderne rundt temaet var Aud Skrudland fra Mattilsynet.

En av deltagerne påpekte overfor Skrudland at lav lusegrense faktisk fører til økt svinn, fordi man må håndtere fisken mer enn før som følge av økte antall avlusninger. Dermed oppstår det et dilemma ifølge deltageren om vi skal ta hensyn til at villfisken utsettes for mindre lus eller om man skal redusere svinnet i bransjen.

Skrudland var ikke enig i dilemmaet.

- Det gjelder å ha to tanker i hodet samtidig. Vi kan ikke ha en produksjon som er bestandsregulerende på villfisk – det har myndighetene bestemt – og samtidig må man ha en håndtering av fisken som er forsvarlig. Er den ikke det, må man finne løsninger. Det er ingen menneskerett å produsere laks til andre krav enn de myndighetene setter, sa Skrudland.

- Meld fra ved høyt svinn

Skrudland utfordret også fiskehelsetjenester, brønnbåter og slakterier til å melde oftere fra til myndighetene når de ser stort svinn.

I Trøndelagsområdet der jeg jobber, har vi bare en gang fått melding fra en fiskehelsetjeneste om forhold i merden som er av fiskehelsemessig uforsvarlig karakter. Når vi vet hva vi har hatt av dødelighet i merdene de siste årene, mener jeg fiskehelsetjenestene bør være tydeligere og gi beskjed når det ikke er forsvarlig i anleggene, sa hun

Hun påpekte at enkelte av de dødelighetsnivåene man har hatt i lakseoppdrett, ville man i landbruket kalt for en dyretragedie, uansett årsak til dødeligheten.

- Mattilsynet skal varles om forhold som har medført vesentlige endringer i velferdsforhold for fisken. Og det gjelder ikke bare for forhold som kan relateres til sykdom, sa hun.

- Andre forhold som vi vet har tatt vesentlig mer liv enn smittsomme sykdommer får vi altså få meldinger om. Fiskehelsetjenester, brønnbåter og slakteri har plikt til å gi meldinger, understreket hun.

Svinnutfordringer som må løses

I forhold til å få ned svinnet pekte Skrudland på en del utfordringer man står ovenfor.

- I næringen er det mye storskala utprøving av utstyr og ting tas i bruk fort. Næringen har alltid hatt en enorm evne til å snu seg rundt, og det er på mange måter bra. Men utviklingen av nytt utstyr skjer fortere enn man klarer å teste og dokumentere det i forhold til fiskevelferd, sa hun.

Hun påpekte også at en del løsninger som kan gi inntjening på kort sikt er samtidig velferdsmessig dårlige.

- Vi ser store tap som følge av slitasje etter sortering på svært lave temperaturer i februar-mars. Sorteringen skjer fordi man vil utnytte MTB-en optimalt. Det er et stort tankekors at slik sortering er lønnsomt selv med påfølgende svinn, i forhold til å la være å sortere, sa hun.

Hun la vekt på at her har Mattilsynet et betydelig ansvar med å føre tilsyn.

- En ny sykdom kan vi gjøre mindre med på kort sikt, men mye av dette går på å planlegge riktig. Jeg forventer derfor klare mål og klare tiltaksplaner, for dette er næringens ansvar. Jeg forventer også reell avviksbehandling etter situasjoner med skader og dødelighet. Et uhell er en ting, men når uhell gjentas er det ofte fordi avviksbehandlingen har vært for dårlig.