
Ingen tegn til Gill Ameoba på Færøyene
Skottland og Færøyene har de siste kvartalene vist svært gode marginer. Med utbrudd av Ameobic Gill Disease på de britiske øyer er det plutselig vesensforskjell mellom regionene.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
- Med en dødelighet på opp mot 80 prosent vil PD bare være en lek mot Gill Ameoba, sier Paul Negård.
Etter å ha sett hvilke utslag sykdommen har gjort på de britiske øyer hersker det nå stor bekymring i Norge om hva som vil skje dersom sykdommen kommer hit til lands.
Les mer: Brønnbåter - en risiko for spredning av Ameobic Gill Disease
Mens Bakkafrost tjente 8 kroner per kilo laks i tredje kvartal, tapte Grieg Seafood tilsvarende mye etter å ha opplevd den gjeldeangripende amøbesykdommen.
- Vi har aldri sett Gills Ameoba på Færøyene, og vi vet heller ikke om den kan komme hit heller. Det er selvsagt alltid en risiko for det, men vi fester oss trygge på at vi skal klare å behandle denne type sykdom dersom den skulle oppstå, sier Bakkafrost-konsernsjef Regin Jacobsen.
Les mer: Amøbesykdommen Gill Ameoba truer skotsk oppdrett
Les også: AGD-utbruddet risiko for oppdrettere på Færøyene
Artikkelen fortsetter under bildet..

Amøbesykdommen Ameobic Gill Disease (AGD) angriper gjellene på fisken. Dødeligheten kan enkelte steder bli så høy som 80 prosent. Sykdommen er foreløpig ikke spredt seg hverken til Norge eller Færøyene.
Forholdsregler på Færøyene
Færøyene har vært kjent som verdens beste land å drive oppdrett i de siste årene. Etter sykdomsutbruddene landet slet med på starten av 2000-tallet har både myndigheter og selskap aktivt tatt grep for og så effektivt som mulig produsere laksen.
Siden da har veterinærmyndighetene vært påpasselige med å redusere risikoen for nye sykdomsutbrudd gjennom strenge reguleringer.
Behandler fisken som om den var syk
Kontali Analyse gikk sist uke ut og mente norsk oppdrettsnæring har mye å lære av oppdrettsvirksomheten på Færøyene.
Les mer: Kontali Analyse etterlyser kollektive fiskehelsgrep
Bakkafrost konsernsjef Regin Jacobsen forteller at selskapet tar sine forholdsregler.
- Man må alltid behandle fisken som om den var syk. Hvis det er noe i fisken vi ikke er klar over må vi også ta høyde for det når vi behandler den, sier Jacobsen.