
Inn i sin tredje periode i Efsa
Anne-Katrine Lundebye Haldorsen gikk i juni inn i sin tredje periode i European Food Safety Authority. Her har hun bidratt med sin kunnskap i risikovurdering, ernæring og toksikologi i fiskefôr siden Efsa ble etablert i 2002.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Anne-Katrine Lundebye Haldorsen har i seks år vært vitenskapelig panelmedlem i Efsai gruppen som gjør vitenskapelige risikovurderinger for tilsetningsstoffer og produkter eller substanser som brukes i dyrefôr (Scientific Panel on Additives and Products or Substances used in Animal Feed (Feedap). I juni gikk hun inn i en ny treårs periode i Feedap, sammen med 20 andre, skriver Nifes i en pressemelding. - Arbeidet i Efsa er interessant og viktig, fordi det er med på å legge det vitenskapelige grunnlaget for regelverket i EU. Som panelmedlem i Feedap får man innsikt i potensielle problemer knyttet til tilsetningsstoffer og kontaminanter i dyrefôr, forteller Haldorsen, som til daglig arbeider som forskningssjef for Program for trygg sjømat ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (Nifes).
- Stillingene fylles på bakgrunn av Efsas Management board vurdering, og bestemmes ut i fra erfaring og kunnskap innen risikovurdering, ernæring, toksikologi og antall vitenskapelige publikasjoner, sier hun og viser til at bakgrunnen fra ernæring til akvatiske organismer er etterspurt i Efsa.
Alle panelmedlemmer i Efsa er faglig uavhengig av den organisasjonen de arbeider i til daglig. Arbeidet i Efsa EFSA ble etablert i 2002 etter flere matskandaler i Europa på 90-tallet. Det var behov for å gjenopprette forbrukerens tillitt til kontrollsystemet for mat og europeiske matmyndigheter.
- Tidligere utførte europakommisjonen både risikovurdering og risikohåndtering for fôr, husdyr, bruker og forbruker. Efsa ble etablert som en uavhengig kilde for vitenskapelige råd og kommunikasjon om risiko assosiert med mat i et helkjede perspektiv, og ble fysisk flyttet fra Brussel i Belgia til Parma i Italia, sier Haldorsen, som jevnlig reiser til Parma på arbeidsgruppemøter og panelmøter. - EFSA har en vitenskapskomite og 10 vitenskapelige paneler som utfører risikovurderinger relatert til fôr- og mattrygghet, ernæring, dyrehelse og velferd, plantevern og plantehelse. - Et eksempel på en sak som vi behandler i Feedap kan være hvor mye av et bestemt tilsetningsstoff man kan tilføre et fôr for å oppnå ønsket effekt uten at det har negative effekter på produksjonsdyr, bruker, forbruker eller miljø.
Det vitenskapelige rådet blir så lagt ut på internett og lagt frem for europakommisjonen, eller andre oppdragsgivere, som gjør risikohåndteringen. Dette er med på å danne grunnlaget for regelverkutformingen i EU knyttet til mattrygghet.
Bakgrunn Lundebye Haldorsen har jobbet som forskningssjef ved Program for trygg sjømat ved NIFES i Bergen siden 2001. Programmet forsker på hvordan fremmedstoffer overføres fra fôr til fisk, hvordan de påvirker fisken og hva det har å si for mattryggheten og helsen vår. Haldorsen tok doktorgraden sin i økotoksikologi ved Odense University i Danmark, har hovedfag i akvakultur fra University of Stirling, Skottland, og en bachelor i marinbiologi fra Heriot-Watt University i Skottland.