Innovatørene: Teknologisk gjennombrudd for landbasert oppdrett
Måløy: Planer om landbasert oppdrett av laks har de siste årene fått potensielle investorer til å løpe sin vei. Nå er det mye som tyder på at et nytt konsept kan produsere laksen like rimelig på land som i merder i sjøen.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Av Gustav-Erik Blaalid Arve Gravdal har lang erfaring fra laksenæringen. Han har jobbet med oppdrett forskjellige steder på kloden, med forskjellige arter, og under forskjellige arbeidsgivere. De siste årene har måløyværingen oppholdt seg i Florø der han har drevet systematisk utviklingsarbeid med en teknologi som skal gjøre landbasert lakseoppdrett like rimelig som oppdrett i sjø. Tar man i betraktning alle plussfaktorene landbasert oppdrett gir i form av bedre kontroll, mener Gravdal at det landbaserte konseptet er bedre. Sammen med partnere har han etablert Eco Farm AS for å realisere prosjektet. Gjerrig på vann Hovedideen bak det nye landbaserte konseptet er å bygge et anlegg som er rimelig, fleksibelt og effektivt. Arve Gravdal mener han har klart å utvikle et slikt konsept. Hemmeligheten ligger i resirkuleringen av vannet, og bruk av minimale vannmengder i forhold til landbaserte anlegg av den tradisjonelle typen. - Vi snakker om et vannforbruk som ligger på mellom 0,5-2% av det som går med i et tradisjonelt landbasert anlegg, forteller Gravdal. Det betyr at renseteknologien som brukes er av en helt annen standard enn det som hittil har vært brukt. - Renseanlegget er en integrert del av karet, sier Arve Gravdal, uten å gå i noen detaljerte utlegninger om hvordan dette er utformet eller hva som skjer. - Selve hemmeligheten i prosjektet ligger nettopp i renseteknologien. Det tekniske opplegget er patentsøkt, forteller han. Etter årelang arbeidserfaring med landbasert fiskeoppdrett, har Gravdal synspunkter på hvorfor dette ikke har lyktes før. Årsakene er flere og sammenhengene komplekse, mener Gravdal, som likevel peker på høye investeringskostnader, høye finanskostnader og høye driftskostnader som en viktig del av problemet. - Med ditt patent snakker vi altså om «før og etter»? - Ja, i all beskjedenhet så gjør vi det, sier han. Markedet imot I Eco Farm AS er Arve Gravdal hovedaksjonær, daglig leder og opphavsmann til de tekniske løsningene som skal gjøre det mulig å konkurrere med lakseoppdrett i sjø. Gravdal eier 35% av aksjene i selskapet. Med seg har han advokat Jan E. Holvik i Måløy som i tillegg til å være styreformann i selskapet også har en mindre eierpost. Men herrene kunne neppe valgt et verre tidspunk for å lansere ny oppdrettsteknologi. Siste halvannet år har lakseprisene vært så lave at næringen samlet sett så vidt går i pluss. Slikt blir det aldri stor entusiasme av. Bedre er det heller ikke at samtlige landbaserte eventyr som har vært prøvd hittil har endt i et økonomisk mareritt for investorene. Likevel går Gravdal og Holvik på med friskt mot og jakter på investorer som i første omgang kan bidra med 3?4 millioner kroner. Det vil være nok til å komme i gang. Videre utbygging er opp til utviklingen i prosjektet, hvor raskt det er ønskelig å gå, og hvor mye man skal gjøre med egenkapital. Totalkostnadene med å bygge opp et anlegg av typen Eco Farm AS er beregnet til ca. 15 millioner kroner. Planen er å lokalisere anlegget på et nyetablert industriområde på Raudeberg, ca. fem kilometer fra Måløy. Området ligger mellom skipsverftet Båtbygg AS og fiskeindustribedriften Arctic Seafood AS, der Coast Seafood AS har store eierinteresser. Disse selskapene har gått sammen og etablert Barstadvik Eiendom AS der Eco Farm AS blir en av flere fremtidige etableringer. Legoprinsippet Eco Farm AS har fått en forsknings- og utviklingskonsesjon på 4.000 kubikkmeter. Planen er at volumet skal bygges ut gradvis. - Anlegget kan bygges ut parallelt med at det foregår en produksjon. På den måten reduseres kapitalbehovet, forteller Jan Holvik. Han overlater alt det faglige knyttet til selve oppdrettsproduksjonen til Arve Gravdal, men har sagt ja til å bli med i prosjektet som tilrettelegger og konsulent. Ifølge Gravdal vil det ikke være snakk om tunge grunnlagsinvesteringer i omfattende betong- og grunnarbeider. - Hvert oppdrettskar er en selvstendig enhet. Derfor trenger man ikke et komplett anlegg for å begynne. Så snart det første karet er satt i produksjon, kan man gå i gang med neste, forklarer Gravdal. Han mener at det er slike forhold som gjør det mulig å snakke om «før og etter» i landbasert oppdrettsteknologi. - Alle som kjenner oppdrettsnæringen har selvsagt hørt skrekkhistorier om hvor store investeringer som må til før at man i det hele tatt kan sette fisk i anlegget. Slik er det ikke med Eco Farm-prinsippet, lover Gravdal. Prefabrikerte moduler utgjør de selvstendige produksjonsenhetene. Pengebeholdningen kan være med på å bestemme hvor raskt utbyggingen skal skje. I hver produksjonsenhet er det plass til 600 kubikkmeter vann. Vannutskiftningen i en normal driftssituasjon vil ligger på 50?200 liter per minutt, hevder Gravdal. I en slik enhet vil det være mulig å produsere 80 tonn laks på årsbasis. - Selvsagt har vi med oss de andre pluss-sidene ved landbasert oppdrett. Rømmingsfaren eksisterer ikke, vannkvaliteten er kontrollerbar, og faktorer som alger, maneter, oter, og andre skadelige påvirkninger er kontrollerbare. Slik er det som kjent ikke for laks i merder i sjøen, forteller Arve Gravdal. Han mener det er et viktig poeng at denne produksjonsmåten tilfredsstiller ikke bare alle miljøkrav, men også at det gir fiskeoppdrett en bedre miljøprofil enn oppdrett i sjø. Samarbeider med Coast og Artic På industriområdet har lakseeksportselskapet Coast Seafood AS og Artic Seafood AS omfattende investeringsplaner. Blant annet er det planer om å investere i et større lakseslakteri og en avdeling for videreforedling. Sammen med Eco Farm AS bil dette et fullintegrert produksjonsselskap der levende laks går inn den ene enden, og kommer ut som ferdigvare i den andre. - En ideell produksjonslinje er når fisken produseres i den ene enden av et anlegg og kommer ut som ferdig vare i den andre enden av anlegget, forteller Gravdal. En slik produksjonslinje vil være en kraftig forenkling i forhold til hvordan produksjonsforløpet er i dag der fisken skal fra merd til brønnbåt, transporteres til slakteri, fra brønnbåt til slaktelinjen og fra slakteri til foredling. - For å kunne konkurrere med anlegg i sjø er vi avhengige av å kunne utnytte mest mulig oppdrettsvolum til enhver tid. Dette betyr at vi må være i stand til å flytte fisken ofte, på en skånsom måte. Dette gjenstår i utviklingen av anlegget, sier Arve Gravdal. Eco Farm AS har allerede fått SND med på laget (se egen rammesak), og jakter nå på eksterne investorer.