Internasjonal favorittfisk
Under matfestivalen i Ålesund neste uke skal kokker fra Russland, Honk Kong og Italia demonstrere for oss nordmenn hvor anvendelig laksen er. Det skjer torsdag i Sunnmørshallen i regi av Eksportutvalget for fisk (EFF).
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Rundt om i verden er det stor forskjell i lokal kokkekunst. De tre langveisfarende kokkene skal gjøre verden enda litt mindre ved å vise at Norsk Laks kler enhver etnisk matdrakt. -I Asia er laksen er unik, fordi dei ikkje har ein tilsvarande fisk. Dessutan er raudt lykkefargen deira. Når det gjeld det kulinariske, så er laksen utruleg lett å bruka i alle typar rettar. I mi tid i Asia har me brukt laks i Dim Sum, indisk mat, indonesisk, thai osv. osv. Laks passar til alle typar krydder, sausar, varmebehandling og kokemetodar, forteller en entusiastisk fiskeriutsending i Hong Kong, Arne Hjeltnes. Til Ålesund har han invitert med seg kokken Charmaine Chung, som har vært sushikokk på det anerkjente Peninsula Hotell. -Charmaine er frå Hong Kong, men vaks opp i California. I dag driv ho ein restaurant med tapas som spesialitet. Ho har nyleg demonstrert rettane til eit nytt flott oppskriftshefte med japansk/kinesiske oppskrifter med norsk laks og oppdrettskveite. I tillegg har ho jobba for EFF på fleire arrangement og promosjonar, forklarer Hjeltnes. Han håper vi nordmenn lar oss inspirere av verden rundt oss neste gang laks står på middagsmenyen. -Me har mykje å læra av kokkar ute i verda. Dei gjer mirakuløse ting med laksen vår. Vårrullar med laks istaden for fiskepinnar. Thai-laks, tandoori-laks. Me burde i alle fall sprita opp lakserettane her heime innimellom, er oppfordringen fra Hjeltnes.