
IPN blir inaktivert ved 85 grader
Mattilsynet anbefaler oppvarming til over 85 grader Celsius i mer enn 25 minutter for å inaktiverer IPN-viruset. Virksomhetene må dokumentere metodene sine.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Mattilsynet anbefaler oppvarming til over 85 grader Celsius i mer enn 25 minutter som tilstrekkelig for bearbeiding av ferske, ikkeensilerte fiskebiprodukter av slakting fra klinisk frisk oppdrettsfisk (kun kategori 3 materiale). Anbefalingen er basert på tidligere kunnskapsstøtte fra Vitenskapskommitèen (VKM) for ensilert materiale, og gjelder inntil ny kunnskap om inaktivering og dokumentasjon av relevante fiskepatogener foreligger, skriver Mattilsynet i en pressemelding.
Dokumentasjon viser at ved prosessering ved temperatur over 85 grader Celsius i mer enn 25 minutter vil IPN-viruset, som er det mest resistente fiskepatogen vi kjenner i dag være inaktivert. Virksomheten har ansvar for å dokumentere sine bearbeidingsmetoder i sitt egenkontrollsystem.
Distriktskontoret har ansvaret for godkjenning av metode 7 og fatter eget vedtak om dette. Distrikts- og regionkontor kan bare tillate bruk av bearbeidingsmetoder som er anbefalt av hovedkontoret. Det forutsettes at DK vurderer produksjonen som trygg, og at prosess og temperatur er tilstrekkelig til å inaktivere smittsomme fiskepatogener. Anbefalingen gjelder bearbeiding til mel og olje etter metode 7, eller fiskemelsmetoden, som en del av virksomhetsgodkjenningen.
I forbindelse med koordinert tilsyn oppdrettsfisk til oppdrettsfisk har det vært fokusert på trygge metoder for prosessering av fiskemel og olje med biprodukter fra oppdrettsnæringen som råstoff. Biproduktforordningen skiller ikke spesielt på råstoff fra vill- og oppdrettet fisk. Mattilsynet ønsker likevel å sikre at prosessering av kategori 3, biprodukter fra frisk oppdrettsfisk som er slaktet til humant konsum, ikke skal innebære risiko for smitte ved bruk som fôrmiddel i fôr til annen oppdrettsfisk.
Det understrekes at denne anbefalingen kan bli endret dersom ny kunnskap om fiskepatogener og inaktivering av disse tilsier dette.
Mattilsynets arbeider med en ny bestilling til VKM som går på spørsmål knyttet til inaktivering og prosesseringsmetoder. Dette arbeidet skjer i samarbeid mellom tilsynsavdelingen og regelverksavdelingen, og målet er å få inn i regelverket kriterier for trygg produksjon av fiskemel og olje fra oppdrettsnæringen.