Ishavsrøya i medvind
Tall fra Eksportutvalget for fisk viser at eksporten av Ishavsrøye økte med 31 prosent første halvår i år, sammenlignet med i fjor. Samtidig har prisen økt med ca. 4 prosent, fra knappe 47 kroner til 48,62 kroner.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Ishavsrøya har lenge vært en godt bevart kulinarisk hemmelighet. Nå ser det ut til at flere og flere oppdager denne arktiske delikatessen, også innenlands. Når Nord-norsk Storhusholdningsmesse åpner i Tromsø i dag, er Norsk Ishavsrøye valgt som råvare i konkurransen Årets Arktiske Kokk. På messens andre dag skal mesterkokk og "Årets Kjøkkensjef 2001", Fredrik Hald, holde et kokkeseminar for mellom 20 og 30 nordnorske kokker. Hald er til daglig kjøkkensjef på Restaurant Lucullus i Bergen. I Tromsø vil han presentere og demonstrere to av de mest spennende nye oppdrettsartene, Norsk Ishavsrøye og Norsk Kveite. Ishavsrøye er forøvrig en ekte nordnorsk råvare som har vært i oppdrett siden slutten av syttitallet. Næringen er liten, men kvalitetsbevisst, og har stor tro på produktet sitt. Det har også Hurtigruteselskapene, som nå har satt denne særegne nordnorske delikatessen på menyen sin.