Tartar av ishavsrøye

Ishavsrøye på Matfestivalen i Ålesund

Under Den Norske Matfestivalen i Ålesund som starter i morgen skal 12 damer og menn fra hele landet konkurrere om å bli Norges beste kokkekunstner. For å kjempe om den tittelen må de blant annet tilberede Ishavsrøye til forrett, melder Eksportutvalget for fisk.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Norgesmester og vinner av kongepokalen kåres fredag 27. august og de 12 edsvorne damer og

Foto:Eksportutvalget for fisk
menn som skal kjempe om plassen øverst på pallen er utvalgt blant hele 41 kandidater. Finalistene skal konkurrere i to lag á seks personer. I løpet av konkurransen skal de - på bestemte tidspunkter -
presentere forrett, hovedrett og dessert til 12 personer. -Forretten består av Ishavsrøye. En fisk som foruten å være Norges eldste ferskvannsfisk, også er den nordligst levende. En særegen og mild smak, en hendig størrelse og et delikat fiskekjøtt gjør Ishavsrøye til et alternativ det er verdt å utforske, sier Karin Olsen, markedskonsulent for nye arter i Eksportutvalget for fisk.

Under matfestivalen arrangeres også NM i Sjømat. Dette skjer på åpningsdagen i morgen, og gjennom praktiske øvelser og presentasjon av sjømatprodukter skal fem kandidater vise faglige ferdigheter og kreativitet. Kandidatene jobber til daglig ved fiskedisken og skal nå prøve sine kunnskaper og praktiske ferdigheter på salg, håndtering og presentasjon av havets mangfold og delikatesser. -Fiskefaglige ferdigheter som kunnskap om kvalitet, filetering og å legge til rette for tilberedning av sjøens mangfold er noe av utfordringene i konkurransen. Det vil også bli lagt vekt på økonomi, arbeidsrutiner og ikke minst kreativitet i oppgaven om å presentere sine produkter, sier Helga Marie Johnsen, prosjektleder for Norge i EFF. Torsdag er barnehager i Ålesund invitert til Sunnmørshallen. Her skal de kose seg med å lage sin egen lille skattkiste. -Målsetningen med denne aktiviteten er at ungene skal få kjennskap til råvarene fra havet. Barn liker fisk når de får den servert på sin måte og med enkle grep kan fiskemåltidet bli en stor glede for kresne barnemunner. Dessuten våger ungene å smake mer når foreldrene ikke henger over dem for å fortelle hva de liker og ikke liker. Derfor gir vi dem muligheten til finne sine egne favoritter og tilberede maten selv, sier Helga Marie Johnsen.