Jakten på bedre fiskefôr
Analyser utført ved Fiskeriforskning viser at bruk av naturlige antioksidanter i fiskeolje og fiskemel virker nesten like godt som de syntetiske som blir brukt av fôrprodusentene i dag.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
I produksjonen av fiskefôr er det fortsatt vanlig å bruke syntetiske tilsetningsstoffer, eller antioksidanter, for å hindre at fôret oksiderer og mister kvaliteten. I Europa, og spesielt i Tyskland, er forbrukerne nå i ferd med å vende syntetiske tilsetningsstoffer i mat ryggen.
Vekk fra syntetiske tilsetningsstoffer
Fiskeriforskning ble valgt ut for å gjøre analyser av naturlige og syntetiske antioksidanter på oppdrag av organisasjonen Naturland i Tyskland. Resultatene viser at de naturlige tilsetningsstoffene er nesten like effektive som de syntetiske, som er i utstrakt bruk i industrien i dag.
En av disse syntetiske antioksidantene er ethoxyquin (EMQ), som er forbudt å bruke i matvarer i EU, Japan og Canada. Stoffet er derimot lov å bruke i dyrefôr.
- Bruk av lovlige mengder syntetiske antioksidanter er ikke påvist å være farlige for mennesker, forteller seniorforsker Jan Pettersen som har utført analysene, men det er nok av alternative naturlige stoffer som kan brukes i fremstillingen av fiskefôr.
Virker på ulike områder
Forsøkene er gjort med metoder utviklet ved Fiskeriforskning og viser også at de forskjellige antioksidantene virker ulikt alt etter hvilke produkter de brukes på. For eksempel viste det seg at ethoxyquin er effektiv i å stanse oksideringen i fiskemel men har ubetydelig effekt på fiskeolje.
Rapporten framhever at det er behov for ytterligere forskning for å dokumentere hvordan næringsverdien i fór blir påvirket ved bruk av antioksidantene og om det er helsemessige problemer forbundet med disse tilsetningsstoffene, skriver Fiskeriforskning.