Jakten på den perfekte østers
Hva er egentlig en ?god? østers? Hvordan kan vi bedømme og gradere kvalitet? Og hvordan kan vi produsere den kvaliteten vi vil, skriver Havforskningsinstituttet
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Den europeiske flatøstersen har vært brukt som mat så lenge det har eksistert europeere. Romerne etablerte dyrkingsanlegg for østers, og både høsting og dyrking av østers vokste gradvis frem som en viktig aktivitet langs de europeiske kystene. I dag har stillehavsøstersen overtatt det meste av produksjonen, og nådd en årlig
Ingen kvalitetsgradering av østers De fleste steder er østers populær, elsket og høyt skattet sjømat. Den frembys i ulike størrelser og med ulik opprinnelse. En stor del av forbrukerne har meninger og syn på hvilke kvaliteter de ønsker og foretrekker. På tross av østersdyrkingens lange historie, og østersens høye status, finnes det utrolig nok ikke noe etablert system for kvalitetsgradering av østers, ingen definerte, målbare kvalitetsparametrer og knapt nok et vitenskapelig arbeid som beskriver dette. En utfordring...
Og Stein Mortensen (Havforskningsinstituttet) og Arne Duinker (NIFES) har tatt utfordringen. Mortensen har sterke meninger om østers, og er overbevist om at norske skjelldyrkere kan produsere ”den perfekte østers”, bare de lærer hvordan. Uten målbare kvalitetskrav, en skikkelig standard og kunnskap om hvordan østersen skal behandles, er det ikke mulig å nå dette målet?