
Jodinntaket er muligens for lav hos gravide
Jodinntaket hos gravide og ammende er trolig lavere enn ønskelig. Dette er noen av resultatene som har kommet frem i forskningsprosjektet på helsestasjonen i Fjell kommune.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Jodinntaket ble undersøkt blant ca 100 gravide og ammende, og er del av masteroppgaven til Camilla Fløysvik Seldal. Deltakerne har deltatt via spørreskjema om deler av kostholdet sitt, og ved innlevering av urinprøver, skriver Nifes på sine hjemmesider.
For å bestemme jodstatus i en gruppe kan man måle jodutskillelse i urin. Våre tall viste at jodutskillelsen var lav både under graviditeten og tre måneder etter fødsel sier Lisbeth Dahl, forsker ved Nifes.
Sjømat er viktigste kilde
Jod er et essensielt sporstoff som vi må få gjennom kosten og som er spesielt viktig for utvikling av hjernen til foster og spedbarn. I mange land kan jodmangel være grunn til nedsatt mental utvikling hos barn. Nok jod til mor er ogsåviktig i svangerskapet for å sikre hennes egen helse. Sjømat har et høyt jodinnhold, og er den beste kilden så lenge du spiser sjømat ukentlig. Melk og meieriprodukter produsert i Norge er også viktige jodkilder.