Julekveite fra Marine Harvest

Sterling julekveite er en nyskapning fra den norske oppdrettsnæringen. Nå kommer den i alle dagligvarebutikker over hele landet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Foruten å være historisk, er oppdrettskveite også fortreffelig julemat. Noe av det unike med oppdrettskveita er at den ikke er sesongavhengig, men kan leveres fersk året rundt. Heretter blir det mulig å sette en spiss på spesielle anledninger med så vel "førjulskveite" som "vinterkveite" og "vår- og sommerkveite". Ikke bare vil den være tilgjengelig 12 måneder i året, men den vil også være fersk uansett hele året gjennom, heter det i en melding fra produsenten.
Dette betyr nye muligheter til å vise at man setter pris på sine gjester. Når det serveres kveite, vet gjestene at de blir satt pris på. I gamledager var det til og med en klar plikt for enhver kystfisker å skaffe kveite til julemiddagen. Klarte han ikke det, var det en uskreven regel som sa at han som straff måtte sitte på nausttaket julekvelden.
Kveite er også sunn mat. Den har et høyt innhold av de sunne omega 3-fettsyrene. Den ferske oppdrettskveita er hvit og fin i fileten. Den er tykk og fast og derfor lett å arbeide med. De store beina er lette å fjerne, noe som gjør at kveita også lett faller i smak hos barn.
Marine Harvest har satset mye på produksjonen av oppdrettskveite og gjør det nå mulig å servere hele 8 millioner 100-grams kveitemiddager årlig fra oppdrettsanleggene i Ryfylke. I løpet av de neste to-tre årene vil dette øke betraktelig. Sammen med kokker ved Gastronomisk Institutt har Marine Harvest utviklet et sett med smakfulle kveiteoppskrifter som kan bidra til at mange i de tusen hjem prøver seg som kveitekokk.