Solveig van Nes

Kaldt vann gir færre hanner

Solveig van Nes ved AKVAFORSK har funnet en nøkkelfaktor for å påvirke kjønnsutviklingen hos kveitelarver. Siden hunnene vokser seg betydelig større enn hannene, kan oppdrettere nå styre produksjonen mot færre hanner og høyere lønnsomhet. Metoden er enkel; bruk samme temperatur som i havet!

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Temperatur avgjør
I studiet fant van Nes at økende vanntemperatur under larvestadiet ga en større andel hanner. Ved 13 °C på larvestadiet utviklet hele 62 % seg til hanner. Hun undersøkte også flere gener som styrer kjønnsutviklingen, og lyktes i å isolere to aromatasegener som er ansvarlig for produksjonen av det hunnlige kjønnshormonet østrogen. Det ene av disse genene viste seg å være spesielt følsomt for temperatur, ved at østrogenproduksjonen hemmes ved høy temperatur. Dette er årsaken til den høye andelen hanner som utviklet seg ved 13 °C. I kaldt vann er derimot dette aromatasegenet mer aktivt, og flere av kveitelarvene utvikler seg til hunner slik at kjønnsfordelingen blir nær 50/50.
Gjelder flere arter
van Nes er ikke overrasket over at det er den naturlige temperaturen som gir best forhold for fisken når det gjelder kjønnsfordeling, siden dette også er tilfelle hos flere arter; ?Det er imidlertid ikke alltid enkelt for oppdrettere å vurdere hvilke effekter temperaturen har på viktige egenskaper i produksjonen. Får vi gjort mer forskning på dette området, vil vi ha grunnlag for å revurdere optimal temperatur for kveite?, sier doktoranden.
Solveig van Nes er 33 år og fra Halden. Hun har hovedfag i marinbiologi/genetikk fra Universitetet i Groningen, Nederland. Hun disputerer for doktorgraden fredag 20. januar kl. 12.15 i Ur-bygningen ved UMB i Ås. Veileder er dr. Øivind Andersen ved AKVAFORSK, bedømmelseskomite er dr. David Penman (University of Stirling), dr. Mariann Rand-Weaver (Brunel University), og prof. Hans Magnus Gjøen (UMB). Tittel for prøveforelesningen er ?Applications of research of sex determination in aquaculture?.