
Kampen om fiskeoljen hardner til
Fiskefôrprodusentene går en tøffere fremtid i møte. Kampen om fikeoljen hardner til og det haster med å finne alternativer.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Seniorkonsulent i Protevs AS i Bergen, Snorre Tilseth mener fôrprodusentene, og dermed oppdretterne, går en tøffere tid i møte. Fiskeoljeressursene i verden strekker ikke til når produsentene skal tilby oppdretterne fett fiskefôr. Dessuten har fôrprodusentene fått en arg konkurrent i farmasiindustrien.
- Farmasøytisk industri kjøper stadig med fiskeolje. Selv om det fortsatt er slik at fiskefôrprodusentene kjøper det aller meste, kommer det nå en kjøpesterk faramsiindustri som kan betale mer enn fôrprodusentene for fiskeoljen, sier Tilseth til kyst.no. De siste par årene har denne industrien doblet forbruket av fiskeolje fra år til år. Mengdene er fortsatt små, men sterkt voksende. Snorre Tilseth tror at konkurransen om fiskeoljen kommer til å bli skjerpet i årene som kommer.
Mindre fiskeolje Verdens samlede produksjon av fiskeolje ble i 2003 hele 59.000 tonn mindre enn i 2002. Da var den samlede produksjonen av fiskeoøje 848.000 tonn. mesteparten, 698.000 tonn, gikk til akvakultur. Av dette igjen gikk 538.000 tonn til produksjon av laks og ørret. Norge forbrukte 225.000 tonn fiskeolje til akvakultur i 2003. Av egne fiskemelindustri kom bar 52.000 tonn av dette volumet. Norske fiskefôrprodusenter er med andre ord storforbruker av fiskeolje.
- Bildet av denne industrien er entydig med hensyn til at stadig mer fisk går til konsum, noe som vil føre til at verdens olje-og melressurser vil være stabilt synkende. Sammenholdt med den stadig økende produksjonen innenfor akvakultur, må fôrbransjen hente mer og mer råstoff fra andre kilder, sier Snorre Tilseth.