Kamskjell-suksess i Spania
Norsk eksport av levende kamskjell økte med 55 prosent i fjor. Det best betalende markedet av større betydning er Spania, og her har det vært en formidabel eksportvekst på 140 prosent i 2004, i forhold til året før.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
- De norske kamskjell-produktene er så utmerkede at de har nærmest selv snakket seg fram i det spanske markedet. Kampanje-midler har så langt ikke vært anvendt, forteller fiskeriutsending for Eksportutvalget for fisk i Madrid, Arne Sørvig.
Salgsutviklingen for norske kamskjell i Spania er ikke desto mindre imponerende. I fjor spiste spanjolene 112 tonn med norske kamskjell, mot 48 tonn året før. Spanjolene betaler også godt. I 2004 ga de en snittpris på vel 41 kroner kiloen.
Italia er det andre store markedet for levende, norske kamskjell, men betalte i fjor bare 32 kroner kiloen. Selv om Italia importerte 140 tonn kamskjell fra Norge, var verdien av denne importen lite grann lavere enn verdien av partiene som gikk til Spania, 4,5 millioner kroner, mot 4,6 millioner kroner.
I dette årets tre første måneder er det fortsatt nokså close race for eksportverdien av kamskjell til Italia og Spania. Hvert av markedene har avtatt skjell for omtrent en million kroner. Forskjellen er stadig at spanjolene betaler langt bedre. 24 tonn kamskjell har gått til Spania i januar, februar og mars, mens italienske kunder har kjøpt 30 tonn.
Spania og Italia avtar vel halvparten av alle levende, ferske eller kjølte kamskjell som eksporteres fra Norge, så foreløpig spiller disse markedene en nøkkelrolle. De er begge bygd opp temmelig raskt. I 2001 importerte Spania kun 12 tonn kamskjell fra Norge, eller bare litt over 10 prosent av fjorårsvolumet. Mens salgsøkningen har skjedd, har de norske eksportørene kunnet ta ut en to-tre kroner bedre kilopris.