
Kan halvere omega-3 innholdet hos laksen
Brussel: Mangel på pelagisk fisk har ført til at omega-3 innholdet i fiskefôret er redusert. Ifølge Skretting kan nivået ytterligere halveres før det får konsekvenser for laksen.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Det er ikke et spørsmål om hvis, men når omega-3 innholdet reduseres. Fra tidligere nivåer er omega-3 innholdet allerede redusert i to etapper, og foreløpig har vi ikke fått noen reaksjoner på det, sier Viggo Halseth, administrerende direktør i Skretting, til Kyst.no.
- Vi skal huske på at laks fremdeles har et særdeles høyt omega-3 innhold i forhold til annen fisk, uttalte fôreksperten under Skrettings frokostseminar i Brussel i går morges.
Faktum er at det kun er makrell og sild som kan matche laksen på omega-3 innhold. Sammenlignet med eksempelvis torsk er omega-3 innholdet mikroskopisk, og laksens helsegevinster er i tillegg til smak to av de faktorene i dag som gjør rødfisken så ettertraktet i det internasjonale markedet.
Artikkelen fortsetter under bildet..

LAKSEN FORTSATT BLANT DE BESTE: På tross av at omega-3 innholdet i laksen er redusert i forhold til tidligere, kan man fremdeles halvere innholdet hos fisken. Reduksjonen av omega-3 har ennå ikke møtt noen kritikk fra opinionen.
Forsvarlig for fisken
Imidlertid er den innskrenkende tilgangen på pelagisk fisk en av faktorene som i fremtiden kan bremse fremtidens laksevekst. Ved å redusere omega-3 innholdet i fôret kan man opprettholde veksten i enda en tid fremover, og ifølge Halseth vil det ikke ha noen negativ effekt for laksens vedkommende.
- I forhold til fiskens helse er det forsvarlig i hvert fall å halvere omega-3 innholdet fra dagens nivå. Slik det er i dag kan man doble produksjonen av dagens nivå av fiskeolje uten at det er kritisk for laksens vedkommende, sier Halseth.
Må definere laksen mot andre fiskearter
Hvordan forbrukerne vil reagere på detter er imidlertid usikkert. Foreløpig har ikke konsumentene gått vekk fra laksen i forhold til at nivået i forhold til tidligere er redusert.
Halseth mener man må stikke fingeren i jorda, og se på hvilke andre fiskearter man faktisk sammenligner seg med.