
Kan laksen bli en netto produsent av omega 3?
Salmobreed deltar i et prosjekt, finansiert av NFR og FHF, for å finne ut om en gjennom avl kan forbedre laksenes evne til å produsere de viktige EPA og DHA fettsyrene ved å omdanne mindreverdige vegetabilske oljer.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Prosjektet skal vise om dette kan være en måte å gjøre laksen til en netto produsent av omega3. Det skriver Salmobreed i et nyhetsbrev.

Nofima tok vinteren 2010 ut leverprøver av 1200 fisk fra 100 Salmobreed familier for å studere variasjon i aktiviteten av flere desaturase enzym (desaturaser er viktige i omdannelse av vegetabilske oljer til omega3 fettsyrer). Det ble funnet betydelig variasjon i enzym aktivitet, og det ble derfor produsert avkom etter «høy» og «lav» desaturase-grupper.
Disse «ekstremgruppene» er så studert gjennom hele livssyklusen fra yngel til slakt, blant annet ved å gi gruppene dietter med ulike innblanding av fiskeolje (fra 0 – 100%). Forsøkene ble avsluttet ved slakting av forsøksfisken i februar 2014. Noen resultat ble presentert ved Havbruk 2014 i Tromsø, og flere resultat vil komme i løpet av året. Foreløpig har man blant annet erfart at:
• Det er dokumentert forskjell i evne til å produsere omega3 mellom fisk med høy og lav desaturase aktivitet.
• Det er genetisk variasjoner i evnen til omega3 produksjon.
• Det er funnet signifikante genetiske markører for omega3 produksjon.
• Høy desaturase gruppene hadde bedre overlevelse i sjø enn fisk med lav desaturase.
• Ved slaktestørrelse hadde høy desaturase gruppene lavere K-faktor og mindre innvollsfett.
Salmobreed skriver i nyhetsbrevet at de følger prosjektet tett, og vil vurderer om denne egenskapen skal implementeres i avlskjærnen eller ved produksjon av rogn til kunde.