
Kan skreddersy filetkvaliteten hos oppdrettstorsk
Kvaliteten på filet fra oppdrettstorsk viser stor variasjon mellom torskefamilier. En studie Akvaforsk har utført viser at det er mulig å velge ut de familiene til avl som har akkurat de kvalitetsegenskapene en ønsker.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Kristian Landmark Skaar
Forsker Turid Mørkøre har vært sentral i studiet og sier til Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no at resultatene er svært interessante.
- Vi har undersøkt kvaliteten på de første torskefamiliene som ble produsert ved Marine Breed på Sunndalsøra og har funnet betydelige kvalitetsforskjeller mellom familiene, sier Mørkøre.
I forsøket har de undersøkt fullsøskengrupper og halvsøskengrupper av kysttorsk og skrei, og undersøkt kvalitetsegenskaper med hensyn på blant annet slakteutbytte, fasthet, bindingsevne og farge.
- Dette viser at det er mulig å velge ut de familiene til avl som har akkurat de kvalitetsegenskapene som markedet ønsker, sier Mørkøre. Hun sier også at de fant ut at i deres forsøk var det ingen kvalitetsforskjeller mellom kysttorsk og skrei. Hvilket kan bety at den kvalitetsforskjellen en vanligvis ser mellom kysttorsk og skrei, i all hovedsak skyldes forskjeller i miljø, ernæring og svømmeaktivitet.