
Kan spise et kilo oppdrettslaks i uken
Man kan spise ett kilo laks i uken, hver uke, resten av livet uten å pådra seg risiko for helsefare fra fremmedstoffer. Det er en av konklusjonene fra den nye VKM-rapporten.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
- VKMs beregninger viser at man kan spise over én kilo oppdrettslaks eller noe mindre makrell i uken uten at man risikerer å få i seg skadelige mengder av PCB og dioksiner. Dette gjelder også når en legger til PCB og dioksiner fra kosthold ellers og tran, sier Janneche Utne Skåre, som har ledet arbeidet med vurderingen fra VKM.
Utne Skåre har imidlertid ett lite forbehold.
- Å spise så mye laks kan jo ikke akkurat kalles et balansert kosthold, men ut fra et risikoperspektiv er det altså ikke helseskadelig.
- Helseeffekten av å spise fisk oppveier helt klart den ubeydelige risiko fremmedstoffene representerer, sier hun.