
Kjemper om å få den beste røykelaksen
Første del av NM i røkt og gravet laks ble avviklet i Trondheim uken før påske. Konkurransen i år samlet 32 røkerier fra hele landet, og til sammen ble i alt 80 forskjellige produkter bedømt.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Som vanlig arrangerer Norske Sjømatbedrifters Landsforening NM i røkt og gravet laks i forbindelse med messen Aqua Nor. Nytt av året er at selve kåringen gjennomføres i god tid før Aqua Nor arrangeres, og at messen kun vil bli benyttet til å sette ramme rundt selve prisutdelingen.
Sist uke var hele 24 personer fra Høyskolen i Sør-Trøndelag (HiST) i sving med å velge ut finalister blant de 80 produktene som deltok, melder NSL.
Det ble konkurrert i 4 klasser og finalistene ble:
Kaldrøkt • Lofotprodukt AS • Sunnmøre Røykeri AS • Sjømat • Norsk Sjømat AS • Kystlam AS • Sotra Fiskeindustri AS • Mikals Laks • Holmefjord Lakseprodukter AS • Isfjord Seafood AS
Gravet • Lofotprodukt AS • Seafood Farmers of Norway AS • Sotra Fiskeindustri AS • Gjendemsjø Fisk AS • Mikals Laks • Trondheim Fiskmat og Røkeri
Varmrøkt • Norsk Sjømat AS • M. Aakervik AS • Maritim Food AS • Mikals Laks AS • Askøy Røkeri
Åpen • Espevær Røykeri AS • Seafood Farmers of Norway AS • Bofisk AS • Leica Fiskeprodukter AS (med 2 forskjellige produkter) • Holmefjord Lakseprodukter AS
I finalen ble produktene vurdert av en fagjury bestående av 5 personer. De 3 beste i hver klasse ble funnet, men vinnerne blir som nevnt ikke offentliggjort før under Aqua Nor den 20. aug. -Konkurransen i år var beinhard, og det var ikke var enkelt å nå til topps. Kvalitetsnivået på produktene var svært høyt, så det er derfor en stor prestasjon å vinne, Det gjør at vinnerne med rette kan kalle seg Norgesmestre sier Fagsjef Svein Reppe i NSL i en pressemelding .
For første gang i arrangementets historie er det bevilget støtte fra Innovasjon Norge (IN) og Eksportutvalget for Fisk (EFF), og det er de som skal stå for selve premieutdelingen, melder NSL.