Morten Vike, adm. direktør Grieg Seafood

Økning også for Grieg

Grieg Seafood forbedret sitt driftsresultat på lave slaktevolumer i første kvartal sammenlignet med fjorårets første, og fikk en margin per kilo på 11 kr/kg.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Driftsresultatet før biomassejusteringer økte fra NOK 115,4 millioner i 1. kvartal 2010 til NOK 131,6 millioner i samme periode i 2011.

Marginene økte fra 6,38 kr per kg til NOK 11,08 per kg for konsernet som helhet. Det er særlig sterk fremgang i Canada og i Rogaland. - Første kvartal ble nok et rekordsterkt kvartal i laksemarkedet. Etter at prisene i det amerikanske markedet var relativt lave i siste halvår av fjoråret, har også prisene der økt vesentlig i første kvartal. Til tross for en planlagt reduksjon i volumene i første kvartal, har dette gitt Grieg Seafood både resultatforbedring og god forbedring av marginene, sier administrerende direktør Morten Vike.

Det er Canada og Rogaland som har den største resultatfremgangen og de beste resultatene i dette kvartalet. - I Canada er det selvfølgelig den sterke prisøkningen som er hovedårsaken til resultatfremgangen, men kostnadsnivået er også lavere enn for et år tilbake. I Rogaland er det i tillegg til et godt marked også lavere kostnader, samt at oppkjøpet av Erfjord Stamfisk AS har en positiv effekt på resultatet, fortsetter Vike.

Grieg Seafood har slaktet relativt lite i dette kvartalet og det gir noe høyere kostnader. Resultatet på Shetland er midlertidig svekket dette kvartalet, sier Vike. Dette skyldes både predatorskade og dødelighet i et område og tidlig utslakting av en lokalitet. Dette er imidlertid forbigående og kostnadene på Shetland går ned fremover, sier Vike.

Oppkjøp og investeringer Grieg Seafood har i kvartalet kjøpt resterende 51,3 prosent av Erfjord Stamfisk AS i Rogaland og i april to små oppdrettsselskaper på Shetland. Oppkjøpene på Shetland følger to andre oppkjøp i samme region i 2010. - Vi har gjort oppkjøp som passer godt inn i vår eksisterende produksjonsområder og struktur. Dette gir stort synergipotensial og bidrar til vår hovedstrategi om å bedre vår relative kostnadsposisjon, forklarer Morten Vike

I tillegg til oppkjøpene er Grieg Seafood i ferd med å implementere smoltinvesteringer på til sammen 240 millioner kroner. - Bare i Finnmark skal vi utvide vårt smoltanlegg og til sammen investere 100 millioner kroner, forteller Vike. - Dette er det viktigste enkelttiltaket vi gjør for å øke produktiviteten vår. I tillegg til den åpenbare besparelsen i forhold til å kjøpe smolt eksternt, er riktig smolt til riktig tid helt avgjørende for at vi skal optimalisere produksjonen vår.

Grieg Seafood forventer et slaktevolum i 2011 på 65.000 tonn, på samme nivå som i 2010.