
Økologisk laks skal bidra positivt
Omsetning av og etterspørsel etter økologiske matvarer er sterkt økende i hele verden. Produksjon av økologisk sjømat er kunnskapskrevende og i liten grad utprøvd. Denne nisjen skal nå hjelpe til med å få rekruttert nye til næringen.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Elisabeth Nodland Møre og Romsdal har velegnede lokaliteter og vakker natur i forhold til å markedsføre og høste økologiske produkter fra et rent hav. Regionen har lange tradisjoner innen produksjon, salg og produktutvikling basert på råstoff fra fiskeri- og havbruksnæringen. Høgskolen i Ålesund har nylig fått innvilget en FoU konsesjon på å drive økologisk oppdrett av laks. - Denne konsesjonen skal brukes i undervisning og i ulike forskningsprosjekter for å få mer kunnskap om økologisk havbruk, sier Knut Sjåstad, instituttleder ved Høgskolen i Ålesund til Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no. Det er Høgskolen som skal drifte konsesjonen, men FoU aktiviteten vil bli samlokalisert med Villa Miljølaks sine anlegg.
Hardt arbeid Det er lagt ned et betydelig arbeid i utvikling av teknologi, markeder og nye oppdrettsarter. Fylket er dominerende når det gjelder landing, produksjon og eksport av sjømat. Det eksisterer i dag gode nettverk mellom næringsutøverne og FoU miljøene i fylket, hvor Høgskolen i Ålesund (HiÅ) er en av flere sentrale aktører.
Lokke til seg studenter - Omsetning av og etterspørsel etter økologiske matvarer er sterkt økende i hele verden. Produksjon av økologisk sjømat er kunnskapskrevende og i liten grad utprøvd. Vi håper derfor at denne nye og litt spesielle studieretningen vil friste nye studenter, og bidra til å øke rekrutteringen i næringen, sier Sjåstad. For å utvikle det økologiske konseptet må man ha gode kunnskaper om marked, etterspørsel, sertifiseringsbestemmelser og lønnsomhet. Dette krever et kompetansefundament som inkluderer biologi, teknologi og økonomi, og som krever samarbeid mellom forskningsinstitusjoner og bedrifter i regionen - på tvers av fag- og profesjonsgrenser.