Lutefisk

Kårer årets lutefisk

Eksportutvalget for fisk (EFF) og VG skal også i år kåre årets lutefisk. Målet med arrangementet er å spre kunnskap og skape blest om råvaren.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Torsdag 6. oktober møtes et håndplukket ekspertpanel hos Kulinarisk Akademi i Oslo for å smake på årets lutefisk fra noen av landets ledende produsenter. Resultatet fra smakstesten presenteres deretter i VG.

– Vi skal ikke plukke ut et produkt og si at dette er det eneste som gjelder for de som vil ha god lutefisk i år. Vi skal tvert imot vise fram mange gode produkter, spre kunnskap og skape blest om den tradisjonsrike råvaren, sier Ingebjørg Moe, rådgiver for mat og ernæring i EFF i en pressemelding.

Balansegangen Juryen ledes av daglig leder Harald Osa i stiftelsen Norsk Matkultur. Med seg har han blant andre TV-kokken Wenche Andersen, Jørn Lie fra Gamle Raadhus Restaurant i Oslo og Yvonn Steffensen fra fiskebutikken Dragøy i Tromsø. Det er ifølge Moe ingen enkel jobb juryen har, når de skal vurdere smak, lukt og form – og finne det riktige balansepunktet for hver av disse faktorene:

– Lutefisken skal ha litt av den karakteristiske lutlukten, men samtidig skal man også kjenne duften av moden torsk, ettersom utgangspunktet for råvaren er utvannet tørrfisk. På samme måte skal lutefisken «skjelve», men ikke så mye at den mister formen sin, sier Moe.

Det er også en hensikt bak at EFF har satt sammen en jury der flere landsdeler er representert, ettersom den riktige lutefisken kan defineres ulikt fra sted til sted.

Positiv oppmerksomhet Moe presiserer at kåringen ikke kan betraktes som lutefiskens norgesmesterskap. – Da skulle vi nok hatt en annen form for kvalifisering i forkant. Dette arrangementet er en smakstest av de produktene som blir sendt inn, og samarbeidet med VG gjør at råvaren vil få mye positiv oppmerksomhet, sier Moe.

Lutefisksesongen Nettopp positiv oppmerksomhet har lutefisken fått stadig mer av de seneste årene. Sesongstart markeres en rekke steder i landet, råvaren omtales i media og forbrukere kjenner produktet stadig bedre. Dette var hensikten med pressemiddagen som EFF og Restaurant Gamle Raadhus tidligere har arrangert ved starten på hver lutefisksesong. – Selv om dette arrangementet ikke gjentas i vår regi på samme måte i år, kommer Gamle Raadhus til å markere starten på årets lutefisksesong som før. Også vi i EFF vil ha arrangement der vi vil invitere de utkårede lutefiskelskerne, avslutter Moe.