Bård Vegar Solhjell

Krever kontroll på lus og rømming

- Lakselus og rømt oppdrettslaks klassifiseres som de viktigste truslene mot villaksen. Før Norge kan bli verdens fremste sjømatnasjon må næringen få kontroll på disse utfordringene, sier Bård Vegard Solhjell til Norsk Fiskeoppdrett/Kyst.no

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Elisabeth Nodland

- Jeg har foreløpig ikke satt meg grundig inn i alle problemstillinger om havbruksnæringens miljøpåvirkning, men jeg har notert meg at Riksrevisjonen nylig konkluderte med at veksten i næringen ikke har vært tilstrekkelig miljømessig tilpasset, slik Stortinget har lagt til grunn. Jeg håper jeg kan bidra til et godt samarbeid med næringen for å løse disse utfordringene, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell, til Norsk Fiskeoppdrett/Kyst.no. For å få til dette må næringen legge til grunn den kunnskapen vi har, og spille på lag for å gjøre de nødvendige tiltakene. Selvsagt vil det være deler av kunnskapsgrunnlaget som er mer usikkert enn andre, men mitt utgangspunkt er at en da må legge føre-var-prinsippet til grunn. Samarbeid om gode tiltak for miljøet er alltid viktig, og helt nødvendig for å oppnå gode resultater, understreker han.

Vil gjerne ut på anlegg

Fiskeri og havbruksnæringens landsforening (FHL) har tidligere uttalt at de ønsker å utfordre den nye miljøvernministeren til å komme seg ut på anlegg for å lære mer om hvordan oppdrett av laks drives i praksis. Solhjell påpeker at han som ny miljøvernminister har mange saker som han skal sette seg inn i og at kalenderen er svært full, men han sier til Norsk Fiskeoppdrett/Kyst.no at dersom han skulle få en invitasjon vil han gjøre alt han kan for å få det til. Artikkelen fortsetter under bildet

Bekymret: De største miljøutfordringene for havbruksnæringa i dag er påvirkningen på vill laksefisk grunnet lakselus og rømt oppdrettsfisk. I tillegg er jeg bekymret for utslipp av næringsalter, selv om det ikke er et problem over alt, sier Bård Vegard Solhjell.

Bård Vegard Solhjell

Norge som verdens fremste sjømatnasjon

- Fiskeri- og kystministeren har varslet at regjeringen vil legge fram en stortingsmelding om Norge som verdens fremste sjømatnasjon. Regjeringens politikk for havbruksnæringen vil bli grundig drøftet i den meldingen, også miljøutfordringene, sier Solhjell. Det er Fiskeri- og kystministeren som har ansvaret for å sette rammer som sikrer en bærekraftig havbruksnæring, og jeg vil selvsagt gi mine råd i dette arbeidet. For meg er det de store linjene i politikken som er viktig, og Miljøverndepartementet har et spesielt ansvar for å bidra til en politikk hvor hensyn til miljøet blir tatt i alle ledd. Mitt utgangspunkt er at Norge bare kan bli verdens fremste sjømatnasjon dersom miljømålene som regjeringa har satt, blir nådd samtidig.

Les også: - Velkommen ut på merdkanten minister

Krever kontroll på lus og rømming

- De største miljøutfordringene for havbruksnæringa i dag er påvirkningen på vill laksefisk grunnet lakselus og rømt oppdrettsfisk. I tillegg er jeg bekymret for utslipp av næringsalter, selv om det ikke er et problem over alt, sier Solhjell. Regjeringa har som kjent utarbeidet en egen strategi for å sikre en miljømessig bærekraftig havbruksnæring, og disse målene må næringen innfri. I forbindelse med arbeidet med den kommende stortingsmeldingen om Norge som verdens fremste sjømatnasjon vil det bli gjennomført arbeid som skal bidra til å konkretisere disse målene ytterligere.

- Det er også slik at målene i bærekraftstrategien om lakselus og rømt oppdrettsfisk er utformet på bakgrunn av målene som regjeringen har satt seg for den ville laksefisken. Norge har et spesielt ansvar for den atlantiske villaksen og forvalter om lag en tredjedel av totalbestanden. I tillegg til å bevare arten og de ulike bestandene skal det gjøres tiltak mot ulike trusler for å fjerne eller motvirke disse. Gjennom kalking har vi fått tilbake laksen i hele 21 elver på Sør- og Sør-Vestlandet. Fangster herfra står nå for omtrent ti prosent av den samlende laksefangsten i Norge. 21 vassdrag som tidligere har vært smittet med lakseparasitten Gyrodactylus salaris er nå fullt restituert etter gyro¬behandling og genmaterialet fra om lag 200 villaksstammer er bevart i genbanker. Vi har også opprettet 52 nasjonale laksevassdrag og 29 nasjonale laksefjorder, der villaksen er beskyttet mot skadelige inngrep og aktiviteter.

- Overskuddet som villaksen produserer skal kunne høstes til glede for elveeierene, fritidsfiskere og samfunnet. Vitenskapelig råd for lakseforvaltning har klassifisert lakselus og rømt oppdrettslaks som de viktigste truslene mot villaksen i dag som ikke er tilstrekkelig stabilisert eller under kontroll, påpeker Solhjell. Dersom myndighetene og havbruksnæringa i fellesskap ikke snarlig lykkes med å redusere disse påvirkningene til et bærekraftig nivå, vil påvirkningen fra havbruksnæringa både true overlevelsen til laksestammene og mugelighetene til å fiske laks og sjøørret av et overskudd. Om lag 100.000 fritidsfiskere nyter godt av dette hvert eneste år, og villaksen er og viktig for kulturutøving i elv og sjø og for samisk kultur.