
Krillolje anses ikke som "ny mat"
"Ny mat" omfatter næringsmidler og næringsmiddelingredienser som ikke har vært brukt i Norge i betydelig grad før 01.01.99. Mattilsynet har ut fra en konkret vurderingogkjennskap konkludert med at krillolje ikke skal anses som "ny mat.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
"Ny mat" omfatter næringsmidler og næringsmiddelingredienser som ikke har vært brukt i Norge i betydelig grad før 01.01.99. "Ny mat" skal godkjennes av Mattilsynet før den kan markedsføres og selges. Tillatelse gis til den enkelte søker, skriver Mattilsynet på sine nettsider. Mattilsynet har ut fra en konkret vurdering, kjennskap til krill som fiskeråvare og tidligere anvendelse av produktet konkludert med at krillolje ikke skal anses som "ny mat" i henhold til gjeldende norsk lovgivning. Dette gjelder krill, krillmel og krillolje som næringsmiddel eller som næringsmiddelingrediens. Ikke "ny mat" Konklusjonen er basert på gjeldende norsk regelverk, jf. generell forskrift nr 1252 av 8. juli 1983 for produksjon og omsetning mv. av næringsmidler, § 16b. Ettersom EUs regelverk på området ennå ikke er implementert i Norge, har beslutningen ikke virkning for EØS-området. I EU er krillolje, men ikke krill vurdert å være "ny mat". En søknad om krillolje som ingrediens til næringsmidler og kosttilskudd er for tiden under behandling i EFSA (The European Food Safety Authority). Norske virksomheter som ønsker å omsette krillolje i EU må derfor søke direkte til myndighetene i det enkelte EU- land. Alle virksomheter som omsetter "ny mat" i forbrukermarkedet i EU er godkjenningspliktige. Hvis krillolje godkjennes i ett medlemsland, vil godkjenningen automatisk gjelde i hele EU. Føde for andre arter i havet Krill er en gruppe rekelignende virvelløse dyr som lever i alle verdens hav. Kommersiell krillfiske er spesielt utbredt i områdene rundt Japan og i Sørishavet. I norsk sammenheng har krill tradisjonelt vært ansett som føde for andre arter i havet og slik vært en del av matkjeden før kommersiell utnytting ble aktuelt. Krill har også vært ansett som en råvare på linje med fisk og fiskeråstoff, jf. Fiskekvalitetsforskriften § 1-2 nr 14. Mattilsynet har derfor forvaltningsmessig forholdt seg til krill som råstoff til mel og oljeproduksjon, som tilsvarende andre akvatiske arter omfattet av henholdsvis fiskekvalitetsforskriften og forskrift om fiskemel, fiskeolje m.v.