
Økt resistens hos bendelmark – mange dropper behandling
Det rapporteres om mer bendelmark enn før. Samtidig er det problemer med at det eneste middelet som er tillat brukt, virker dårlig. På tross av at mange dropper behandling fordi de ikke får effekt, var legemiddelbruken mot parasitten rekordhøy i 2014.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Bruken av legemiddelet praziquantel mot bendelmarkinfeksjoner økte med 36 % fra 2013 til 625 kg i 2014, viser fersk statistikk fra Folkehelseinstituttet. Dette er det meste som er brukt noen gang.

- Det har i de siste årene blitt rapportert om økte forekomster av bendelmark i tarm hos laks i sjøen, og også i år rapporterer flere fiskehelsetjenester om økende problemer, skriver Veterinærinstituttet i den siste Fiskehelserapporten som kom nylig.

Utfordringene bekreftes av veterinær Siri Giskegjerde i fiskehelsetjenesten Fomas.
- Her sør i Rogaland som jeg holder til, er det mye bendelmark ja. Det varierer litt fra anlegg til anlegg, men hos enkelte er 100 prosent av fisken infisert, sier hun.
Giskegjerde forteller at mange også opplever resistensproblemer med legemiddelet praziquantel, som er det eneste som er tillat brukt på fisk for øyeblikket.
- Det er tilfeller der det tilsynelatende ikke virker i det hele tatt. Derfor er det også enkelte som ikke behandler, fordi man ikke ser seg tjent med det, sier hun.
Redusert effekt
BendelmarkinfeksjonBendelmark kan forekomme i tarm både hos laks og regnbueørret hvor den sitter med hodet (scolex) festet i blindtarmene på fisken. Bendelmarker mangler munn og tarmsystem, og tar næringsstoffer direkte opp gjennom kroppsoverflaten. Eubothrium ssp. er vanlig hos laksefisk på den nordlige halvkule og fisken er sluttvert. Egg kommer ut via fiskens avføring, og egget blir spist av et planktonisk krepsdyr (copepod) som er mellomvert. I denne utvikles det en såkalt procercoid. Fisk i sjøvann får i seg parasitten enten ved å spise mellomverten eller ved at mellomverten følger med sjøvannet når fisken drikker. Bendelmarkinfestasjoner medfører økt fôrforbruk og gir nedsatt tilvekst hos fisken. - Er fisken hardt angrepet vil den også kunne få redusert opptak av mikronæringsstoffer, få redusert generell helsetilstand og bli lettere utsatt for andre parasitter, forklarer Sigmund Sevatdal i VESO. Kilde Veso og Veterinærinstituttet |
En av dem som har jobbet mest med bendelmark på laks i Norge, Sigmund Sevatdal hos Veso, er enig i problembeskrivelsen.
- Det kan se ut som det er redusert eller ingen effekt i enkeltbehandlinger. Men det er også litt en komplisert sak, for det er ikke så godt vitenskapelig undersøkt.
Han påpeker at for å si noe om effekt, må man også vite hva som virkelig var tilstanden før behandling når det gjelder antall bendelmark pr. fisk, og ikke kun prevalens (bendelmark eller ikke bendelmark).
- Vi har funnet opp i 28 bendelmark i en laksemage. Sett at denne fisken hadde blitt behandlet og man hadde fått bort 27 av dem, da ville den likevel blitt registrert med at den har en bendelmarkinfeksjon, påpeker han.
Resistenstest
For å kunne avdekke følsomhet før eventuell behandling, har Sevatdal i samarbeid med FHF utviklet en protokoll for en in vitro resistenstest.
- I korthet går det ut på å ta opp infisert fisk, samle inn levende bendelmark, behandle disse med gitte konsentrasjoner av praziquantel, og deretter telle levende og døde, forklarer han.
- - Denne metoden har avdekket resistenstilfeller uten å måtte gjennomføre en behandling med dårlig effekt.
Protokollen for in vitro testen kan fås ved å kontakte Sigmund Sevatdal på tlf 90 60 37 85 eller sigmund.sevatdal@veso.no
Koordinert behandling
Når bendelmarken er i laks er den i sitt voksne stadium der den produserer egg som følger med ut gjennom fiskens avføring. Eggene føres med vannmassene og kan infisere små planktoniske krepsdyr, der de klekkes og blir til såkalte procercoider. Krepsdyrene spises så av fisk, for eksempel laks direkte, eller ved at laksen spiser mindre fisk som har spist infiserte krepsdyr. Laksen kan også få i seg krepsdyr gjennom at den drikker, noe en fisk i saltvann må gjøre relativt hyppig.
- Man ser at om det er et anlegg i et fjordsystem som får bendelmark, så tar det ikke lang tid før de andre anleggene i området er gjennomsmittet. Skal man da få bukt med parasitten er det strategiske, synkrone behandlinger som er veien å gå, understreker han.
Det er nødvendig å bryte livssyklusen til parasitten for å få bukt med problemet i det aktuelle området. Det er derfor nødvendig med flere behandlinger. Første behandling tar bort de parasittene som er i tarmen der og da. Deretter må man etter en tid behandle for å bli kvitt de individene som var i krepsdyr da man behandlet første gang.
- Men det forutsetter at man har et middel som virker, understreker han.
Kun ett middel
For øyeblikket er man i den svært uheldige situasjon at man kun har ett middel tilgjengelig, og det er praziquantel. En ensidig bruk av kun ett parasittmiddel er ofte fremholdt som en oppskrift på å få resistens.
- Tidligere brukte man også stoffet fenbendazol, men man så at laksen fikk ganske kraftige bivirkninger som resulterte i apetittreduksjon ved bruken av det. Derfor slutten man å bruke det i 2007.
Etter at man også i 2006 til 2008 så en god del resistensutvikling, kjørte vi et FHF-prosjekt der vi gikk gjennom alternative legemidler. Vi gikk igjennom alt som finnes av midler mot innvendige parasitter som også hadde en etablert MRL-verdi. Det vi fant da var at praziquantel var det mest effektive, med fenbendazol på en andreplass.
Nye, effektive legemidler mot bendelmark har derfor ikke kommet siden.
Forsvinne av seg selv?
Etter oppsvinget i infeksjoner rundt 2008, så man plutselig en nedgang i problemene og parasitten var nesten borte mange steder i årene etter.