smolt

Økt smoltproduksjon uten flere kar

Åviksmolt AS økte smoltproduksjonen med 30 prosent i fjor høst. Dette gjorde de uten å investere i flere kar eller ved å øke ferskvannskapasiteten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Pål Mugaas Jensen

For Robert Sandsleth ved Åviksmolt var løsningen å bruke den såkalte SuperSmolt-teknologien. - Dette hadde ikke vært mulig uten å bruke denne metoden. Smoltifiseringen har gått langt raskere enn ellers, sier Sandsleth til kyst.no/Norsk Fiskeoppdrett. Teknologien bak Supersmolt er utviklet av det amerikanske selskapet MariCal og representeres i Norge av ACD Pharmaceuticals. - Metoden gjør det mulig å produsere smolt uten bruk av vinterstimuli, sier Arthur Lyngøy, daglig leder i ACD Pharmaceuticals. Han sier mange oppdrettere erfarer et tap av tilvekst i perioden med vinterstimuli. - Siden en ikke trenger mørkestimuli ved bruk av denne metoden, har fisken normal tilvekst i denne perioden også. På denne måten oppnår smolten ønsket vekt tidligere enn ved tradisjonell produksjon. Lyngøy forteller at et utsettstidspunkt på tre til fire uker før tradisjonell sjøsetting dermed er realistisk for mange anlegg. - Dette gir ledige kar og vannvolum til øket produksjon i settefiskanlegget, sier han. I tillegg vil et tidligere utsett i sjø dra nytte av høyere sjøvannstemperaturer og dermed gi en raskere tilvekst. Teknologien har vært kjent noen år, og hittil er det smoltifisert ca 55 millioner laks med SuperSmolt Programmet i ulike land. Først i fjor fikk man prøvd ut metoden i stor skala i Norge. Vel 2,1 millioner smolt ble smoltifisert, fordelt på åtte smoltgrupper i syv settefiskanlegg fra Finnmark til Hordaland. - Erfaringen fra disse anleggene viser at metoden smoltfiserer fisk effektivt og på en homogen måte. Seks av fiskegruppene gjennomførte smoltifiseringen i løpet av 20 – 30 dager med svært gode resultater på utvikling av gjelleenzymet Na+-K+-ATPase, samt smoltindeks, sier Lyngøy. Mer detaljerte resultater fra fjorårets erfaringer med SuperSmolt-teknologien, vil bli presentert i Norsk Fiskeoppdrett nr 4.