Økt verdiskaping av biprodukter
- Vi ønsker å legge bedre til rette for økt verdiskaping av biprodukter, sier statssekretær Vidar Ulriksen i Fiskeri- og kystdepartementet i en pressemelding.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Kvalitetsforskriften endres i perioden januar til april, slik at det blir mulig å ilandføre usløyd fisk og dermed nyttiggjøre seg biprodukter som ellers ville bli kastet på sjøen. Fiskeri- og kystdepartementet har fastsatt endringsforskrift av Kvalitetsforskrift for fisk og fiskevarer som tilsidesetter kravet om at fisk som ikke inneholder åte, eller bare ubetydelig med åte skal sløyes innen 12 timer. Bakgrunnen for endringen er at departementet er opptatt av å legge til rette for økt verdiskaping av biprodukter. Tilsidesettelse av 12-timersregelen gjelder i perioden januar – april og innebærer at det er mulig å ilandføre usløyd fisk, slik at man kan nyttiggjøre seg biprodukter som ellers ville blitt kastet på sjøen. - Vi vil imidlertid opprettholde de strenge kravene til kvalitet på norsk sjømat, sier statssekretær Ulriksen. Det er derfor fortsatt krav om at sløying skal foretas snarest mulig og før buktæring kan påvises. Videre skal virksomheter som mottar fisk som holdes usløyd i mer enn 12 timer melde fra til Mattilsynets distriktskontor. På bakgrunn av denne sesongens erfaringer vil man ta stilling til om endringene skal gjøres av mer permanent karakter.