
Økte rømmingstall: - Ikke bra
Det er ikke bra at det vil bli en økning i antall meldte rømt laks i år sammenlignet med i fjor og året før, konstaterer Fiskeridirektør Liv Holmefjord
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Tall fra Fiskeridirektoratet viser at det ved utgangen av august var meldt og registret 201 000 rømte laks og ørret. Den siste rømmingsmeldingen kom lørdag den attende oktober og statistikken inneholder ikke rømmingstall fra denne og minst to andre anlegg ettersom rømmingsomfanget enda er uklart.
- Størstedelen av meldingene kommer fra to hendelser, mens vi for øvrig har flere meldinger om mindre rømminger og mistanke om rømming. Vi får også en del tips fra publikum om det de mener er rømt laks og regnbueørret der vi ikke har en åpenbar kilde, informerer Holmefjord.
Hun forteller at det noen ganger er vanskelig å si om publikumsmeldingene kan knyttes til nylig rømt fisk, og forteller at hun ikke tror at det foreligger store urapporterte rømmingshendelser.
Forbedret forskrift

Tidligere år viser statistikken at de store rømmingshendelsene ofte har vært knyttet til uvær om høsten og vinterhalvåret. Likevel uttrykker ikke direktøren bekymring for at vi nå er inne i årstiden.
- Vi vet at den tekniske standarden på anleggene er blitt forbedret etter innføringen av ny NYTEK-forskrift, og at anleggene skal tåle ganske store belastninger. En del hendelser skjer i forbindelse med at det utføres ulike arbeidsoperasjoner, og det er svært viktig at det blir tatt høyde for værforholdene når ulike operasjoner planlegges og gjennomføres, sier Holmefjord.
Hun mener at oppdretterne i tillegg til regelverket, må gjøre gode risikovurderinger samt ha stor oppmerksomhet på kompetanse og sikkerhetskultur innad i bedriftene.
- Det er også viktig at det er åpenhet i næringen og mellom næring og forvaltning, slik at kunnskap kan deles og spres. Både om det som fungerer og det som innebærer rømmingsrisiko, sier hun.
Positiv utvikling

Fiskeridirektøren peker på at direktoratet ikke noe grunnlag for å si at rømmingen ikke blir tatt alvorlig.
- I den grad det ikke blir det, så er det enkeltaktører, og ikke generelt i næringen. Oppdretterne har også alt å tape på at fisk rømmer. Samtidig er det mer å gå på, spesielt med tanke på å tenke sikkerhet og vurdere risiko i ulike situasjoner, sier hun.
Når det kommer til næringens egeninnsats i opprydding etter en rømmingene, mener hun det har skjedd en potitiv endring.
- Den har vært litt varierende opp gjennom årene, men vi har sett klare forbedringer på dette området. Vi håper også å få på plass gode løsninger med fellesansvar for utfisking av rømt fisk, avslutter hun