Kvikksølv i fôr – betydning for mattrygghet
Forskere ved Nifes har vist at kvikksølv hoper seg opp i fileten når torsk får stoffet tilsatt i fôret. Den bruker også relativt lang tid på å kvitte seg med det. På bakgrunn av forsøket ble det estimert at ca 40 % av metylkvikksølvet ble overført fra fôret til fileten.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Kvikksølv finnes naturlig i flere former. I marine miljøer er metylkvikksølv den vanligste og giftigste formen. Grenseverdiene for kvikksølv gjelder for den totale mengden av alle de ulike kvikksølvformene i fôr og filet, inkludert metylkvikksølv, skriver Nifes. Kvikksølv i fôr Fiskefôr inneholder fiskemel laget av villfanget fisk. Nivået av kvikksølv hos villfanget fisk varierer. EU har definert en grenseverdi (0,1 mg/kg fôr) for innhold av kvikksølv i fiskefôr. EUs grenseverdi for kvikksølv i marine ingredienser som inngår i fiskefôr er imidlertid fem ganger høyere (0,5 mg/kg). Det er dermed ikke samsvar mellom disse grenseverdiene. Kvikksølv i filet Forskere ved Nifes har gjennomført et fôringsforsøk hvor torsk fikk forsøksfôr tilsatt metylkvikksølv i tre måneder. Hensikten var å finne ut hvor mye av fremmedstoffet torsken tok opp, og hvor raskt det ble skilt ut når fisken gikk over til å spise vanlig fôr i tre måneder. Resultatene viste at konsentrasjonen av kvikksølv i fileten økte jevnt så lenge torsken fikk metylkvikksølv i fôret. Etter tre måneders eksponering var konsentrasjonen i fileten på 0,4 mg/kg, og lå dermed rett under EUs grenseverdi (0,5 mg/kg) for kvikksølv i torskefilet. Dette til tross for at torsken hadde fått fôr som inneholdt ti ganger mer kvikksølv enn EUs grenseverdi for fôr. Et såpass høyt nivå er ikke skadelig for torsken. Forsøket viste at både mengden av kvikksølv i fôret og varigheten av fôringsperioden, er av stor betydning for hvor høyt det endelige nivået av kvikksølv i fileten blir. Fisken brukte imidlertid relativt lang tid på å kvitte seg med stoffet etter at det var tatt opp i fileten. På bakgrunn av resultatene beregnet forskerne at ca 40 prosent av kvikksølvet i fôret går over i fileten. Betydning for mattrygghet Kunnskap om hvordan kvikksølv og andre fremmedstoffer virker på og omsettes i fisk er viktig for kunne vurdere fôr- og mattryggheten. Fôringsforsøk som inkluderer relevante oppdrettsarter, ulike konsentrasjoner av metylkvikksølv og som dekker en hel produksjonssyklus må gjennomføres for å kunne foreta risikovurderinger knyttet til kvikksølv i fôr. Et bredere datagrunnlag er en forutsetning for at myndighetene skal kunne vurdere om grenseverdiene for fiskefôr og marine ingredienser skal endres slik at de samsvarer bedre, og om dette er forenlig med hensynet til mattrygghet.