Sintef logo

Lager kosmetikk av fiskehoder og planterester

Proteiner, antioksidanter og oljer fra lakseavskjær og rapsrester skal brukes i helsekosts hud- og ernæringsprodukter, melder Nyteknikk.no

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Norge produserer laks for flere milliarder kroner i året. Men gjennom produksjonen går mye av råstoffet til spille. Når innvoller og avskjær som hoder og ryggfinner er fjernet, er ofte bare halve fisken igjen. Kulturplanten raps danner store, gule åkrer.

Sintef logo

Men det er bare de svarte frøene på blomsten som brukes til olje. Store mengder kjemikalier går med i prosessen der rapsoljen trekkes ut. Resten av frøene går til fôr og energiproduksjon.

EU har, gjennom programmet Apropos, satt fokus på hvordan vi kan utnytte disse restene på en bedre måte. Sintef er en stor del av dette spennende dette prosjektet, med ansvar for å utvikle miljøvennlig prosessteknologi.

Fra fiskerester til kosmetikk

Sintef er med i dette prosjektet, med ansvar for å utvikle miljøvennlig prosessteknologi, melder Nyteknikk.no.

Målet er å utnytte restråstoffet fra fiskefileteringen til ernæringsprodukter for mennesker og hudpleie.

Les også: Superkjøling hindrer kasting av mat

- Vi har kjørt to løp med fiskeartene laks og nilabbor og analysert både olje og proteiner av restråstoffet fra fisk og frøartene raps og sennep, forteller Rasa Slizyte ved Sintef Fiskeri og Havbruk.

Forskerne har tatt i bruk avansert NMR (kjernemagnetisk resonans) i arbeidet. Gjennom denne metoden greier de å følge endringer i ferskhet på det lagrede fiskeråstoffet. Samarbeidspartnere i Spania har på sin side utviklet en metode for å gå inn og stabilisere fiskeproteinene i kosmetisk krem.

I tillegg har de norske forskerne jobbet med å finne bedre metoder for å utvinne kvalitetsoljer. I dag er det vanlig å benytte høye temperaturer for å ta ut olje i fisken. Men da taper man proteiner fordi de koagulerer.

Sintef-forskerne har derfor koblet sammen to kjente teknologier og separerer først oljen ved lav temperatur. Deretter kjøres det hydrolyse, som gjør at forskerne får ut proteiner. Hydrolyse innebærer at man tar opp et vannmolekyl i et annet molekyl. Det molekylet som da dannes, spaltes så i to nye molekyler.

- Vi sitter igjen med fin kvalitet på begge produktene – og god lønnsomhet i prosessen, forteller Slizyte.

Helsekost og berikede matvarer

Ti industripartnere har vært med i prosjektet. Norske Nutrimar, som arbeider med å utnytte restråstoffet fra laks fra storprodusenten Salmar, har deltatt som industri- og samarbeidspartner for Sintef.

Salgssjef Tore Remman tror de nye erfaringene vil gi selskapet olje-, protein- og beinfraksjoner som både har bedre kvalitet og høyere ernæringsverdi enn tidligere.

– Ut fra dette kan vi tilby en rekke nye produkter med større verdi for selskapet og for kundene våre. Vi skal produsere olje- og proteinprodukter med kvalitet, som egner seg for både helsekost og for å berike matvarer, sier han.

Les mer her. 

Kilde: Sintef