Johan Kvalheim
Johan Kvalheim

Laks er mest populært - torsk på andreplass

I følge statistikk fra TNS/Europanel er laks nå den mest populære fiskesorten på det franske markedet. Året 2009 er samtidig et rekord år for torsken, men den må nøye seg med en andreplass.

Publisert

Elisabeth Nodland

De fire første ukene av 2010 steg prisene på fersk laks med 7,2 prosent til 11,43 Euro per kilo. Samtidig sank salget med fire prosent. Likevel er volumet 7,1 prosent høyere sammenlignet med 2008. Laksen er derfor den mest populære fisken i Frankrike, foran torsken. - Både laks og torsk er populære fiskesorter og det gjør at begge er svært lett å markedsføre overfor detaljhandlerne, sier Johan Kvalheim, Eksportutvalget for fisk (EFF) sin fiskeriutsending i Frankrike. De økte markedsføringstiltakene overfor torsk har muligens påvirket markedsføringen av laks, slik at volumet har gått noe ned.

Rekord salg av torsk - Året 2009 vil stå som et rekordår for salg av fersk torsk i Frankrike. Med en vekst på 48 prosent i salgsvolum fra 2008 til 2009 er vi glade for å se at markedet fortsetter å vokse i 2010. I januar i år økte salget av fersk torsk med 15,2 prosent sammenlignet med 2009, og dette er meget imponerende, sier Kvalheim. Totalsalget av fersk torsk i januar 2010 endte på 1254 tonn.

Gjennomsnittsprisen på torsk gikk opp noe fra 15,10 til 15,12 i 2010. - Den økte markedsføringen av torsk har derfor vist seg å være nyttig og gitt salget et virkelig oppsving.

Torskefilet via Danmark til Frankrike Danmark er den største importøren av fersk torskefilet. Av 622 tonn torskefilet gikk 508 tonn til Danmark i januar i år. I fjor importerte danskene 142 tonn. Bare 33 tonn fersk torskefilet gikk direkte fra Norge til Frankrike i januar i år, mens det på samme tid i 2009 ble solgt 249 tonn. Danmark selger derimot den norske torskefileten videre til Frankrike. Dette betyr at største delen av eksporten av torskefilet fra Norge til Frankrike går via Danmark. - Årsaken til den endrede eksportveien er kravet om fangstmerking som har blitt innført i EU, sier Kvalheim. Tollbehandlingen av torsk blir nå gjort på grensen av Danmark eller Sverige istedenfor i Frankrike.