Laksefilet

Laks på vinnermenyen i "Det Norske Måltid"

Med laks fra Bømlo vant vestlendingene søndagens finale i TV-serien "Det Norske Måltid".

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fem søndager i høst har programlederne Arne Hjeltnes og Heine Totland tatt norske TV-seere landet rundt på jakt etter de beste norske råvarene fra land og hav. Søndag var det finale i "Det Norske Måltid" på TV2, skriver Eksportutvalget for fisk i en pressemelding.

I et 90 minutters TV-show fra Stavanger konkurrerte kokker og råvarer fra fem regioner mot hverandre, og showet ble en god kveld for norsk sjømat.

– Kokker kan stole på norsk sjømat Til daglig er Morten Sjøvik kokk på Preikestolen Fjellstue, og lørdag ledet han matlaget Vestpå til seier i kokkekonkurransen under «Det Norske Måltid». Til forrett serverte han bakt laks, og vinnerkokken viste seg å være en god ambassadør for norsk sjømat. – Norsk sjømat er i verdensklasse. Jeg liker å jobbe med den fordi kvaliteten er høy og stabil. Sjømat fra Norge er råvarer kokker kan stole på, sier Sjøvik.

Med seg på laget hadde han Bodil Fjellestad fra Gloppen Hotell og Simon Nesse Økland fra Salmon Brands på Bømlo.

Norsk sjømat premiert I tillegg til å kåre regionen med det beste måltidet, ble det delt ut premier for de beste produktene og råvarene i en rekke kategorier. I klassen for fisk og skalldyr var tørrfiskfilet fra Tromsø, klippfisk fra Ålesund og kamskjell fra Frøya nominert. Juryen, som bestod av erfarne kjøkkensjefer fra hele landet, kåret kamskjellene til vinner under showet i Stavanger.

Skaper stolthet over norske råvarer Det Norske Måltid er mer enn TV-showet fra Stavanger. For fem år siden tok Næringsforeningen i Stavanger-regionen initiativet til et nasjonalt prosjekt for å løfte fram lokale og regionale råvarer. Tanken bak er at kunnskap om lokal mat gir større stolthet over norske råvarer og produkter, samt bedre forståelse for hvor mye primærnæringene og foredlingsbedriftene betyr for lokalsamfunn landet over. Etter hvert har stiftelsen Norsk Matkultur overtatt ledelsen av prosjektet, der Eksportutvalget for fisk er én av flere samarbeidspartnere.

Sjømat i alle episoder Norsk sjømat har vært med i alle episodene av serien. I den første episoden ble TV-seerne kjent med norsk laks, østers og matjessild. På reisen landet rundt presenterte Hjeltnes og Totland klippfisk fra Møre og Romsdal, skalldyr fra Midt-Norge, tørrfisk og røykt laks fra Lofoten, makrell på Sørlandet - og ikke minst Ingrid Espelid Hovigs boknafisk.

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen deltok under avslutningsshowet i Stavanger. Hun tror prosjektet og den gode TV-dekningen kan ha en viktig effekt på norske sjømatprodusenter og forbrukerne av dem.

– "Det Norske Måltid" kan bidra til å styrke identiteten vår som verdens fremste sjømatnasjon. Det gir produsentene stolthet og forbrukerne preferanser, sier Berg-Hansen.