- Langt igjen til lukket matfiskproduksjon
Hardangerfjordseminaret: Tidligere denne uken satt Marine Harvest ut 200.000 fisk på 100 gram I den semi-lukkede glassfibermerden i Sunnhordaland. Ingrid Lundamo i Marine Harvest tror imidlertid at man har langt igjen å gå før man kan begynne med fullskala produksjon av matfisk i lukkede anlegg.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Som vanlig var det miljømessige i fokus under Hardangerfjordseminaret. Høsten teknologiutgave av seminaret hadde imidlertid mer fokus på hva som er premissdrivende vilkår for framtidsrettede løsninger sett fra myndigheter, økonomi og forbrukerperspektivet.
I forbindelse med sin offensive satsing på produksjon av smolt i lukkede merder, var Ingrid Lundamo i Marine Harvest invitert til å snakke om deres satsing.
- Skal vi utvikle jordkloden, oss selv og vår egen tilvæ
relse mer enn det vi gjør i dag, så kan vi ikke bare holde på slik som vi har gjort. «Business as usual» er ikke noe vi kan holde på med i framtiden, innledet Lundamo.
Marine Harvest har som det største oppdrettsselskapet i verden valgt å gjøre forsøk for å finne ut om fremtidens oppdrettsvirksomhet kan og bør ligge i lukkede anlegg. Oppdrettsgiganten har valgt å begynne med å se på smoltproduksjonen. Tidligere denne uken plasserte også Marine Harvest de første 200 000 fiskene i et lukket anlegg i Sunnhordaland. Selskapet har funnet ut av oppdrett av smolt opp til ett kilo er det mest ideelle.
- Vi stilte oss spørsmålet; til hvilken vekt bør vi produsere i lukkede anlegg. Da fant vi ut at mellom 500 og 1000 gram er den mest ideelle.
- Hvis vi klarer å lukke produksjonen vår opp til 1000 gram, så betyr det at 17 prosent av biomasseproduksjonen vår vil være lukket. 83 prosent av produksjonen vil fremdeles foregå i tradisjonelle, åpne anlegg. I dag vi produserer vi i Norge 2 prosent av biomassen vår på land. Det er en veldig stor prosess for Marine Harvest å gå fra 2 prosent til 17 prosent, sa Lundamo.
Ser på ulike løsninger
Hun pekte ut tre viktige grunner til at selskapet vurderer denne typen produksjon.
- Det ene er at det reduserer biologisk risiko. Det gir også miljømessige gevinster og det kan være økonomisk forsvarlig.
- Vi tror at dersom man har kortere produksjonstid i sjø, så får man også ned lusetrykket.
Selskapet har valgt å begynne med å se på semi-lukkede anlegg i sjø, men har også sett på andre muligheter.
- Vi ser på ulike løsninger. Vi har sett på både landbasert oppdrett inntil ett kilo og flytende enheter i sjø inntil ett kilo. Så langt er vi på flytende enheter i sjø. Vi har ikke kommet dit at vi prøver ut landbaserte enheter enda.
Les også: Marine Harvest har satt ut smolt i lukket merd
- Langt igjen
Marine Harvest mener vi har langt igjen før det blir aktuelt med lukket produksjon av slaktefisk.
- Vi mener at man som næring må ha et perspektiv utover dagens produksjonsnivå og produksjonsmetoder. Og en tilnærming til hvordan man løser dagens og morgendagens utfordringer.
- Å vurdere og evaluere lukkede anlegg er ikke et alternativ til dagens produksjonsplattform, men et supplement, sa Lundamo avslutningsvis.
Les også: Marine Harvest vil bygge nytt smoltanlegg på Skjervøy
Les også: - Trenger mer robuste anlegg