
Lem: Oppdrettslaksen er uetisk og tragisk
Steinar Lem, leder for Framtiden i våre hender, går hardt til verks i en kommentar i fagmagasinet Gemini. Han kaller oppdrettslaksen for en meget uetisk og tragisk fisk, og kritiserer både politikere og næring for å være for lite opptatt av etikk, vedrørende dyrevern, artsvern, verdens matvaresituasjon og klimautvikingen.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Kristian Landmark Skaar Bakgrunnen for kommentaren er en lengre artikkel i Gemini, fagmagasinet for NTNU og Sintef, der artikkelforfatter hevder laksen er en snylter. Begrunnelsen for påstanden er et regnestykke som viser at det tar fire kilo villfisk å produsere en kilo laks og at oppdrettsnæringen dermed ikke driver bærekraftig. I kommentaren begrunner Lem synspunktet sitt med at laks er rovfisk og at mye av industritrålfisket på vestkysten av Sør-Amerika går på bekostning av fattige kystfiskere. Lem mener trålfangstene heller skulle vært brukt til menneskemat, og ikke til mel og olje. I Norge er det, ifølge Lem, sjøfuglbestandene som trues. Ikke overraskende tar Lem fram Science-artikkelen og debatten om grenseverdiene av dioksin og andre miljøgifter i norsk oppdrettslaks. Han spekulerer også i om at det i Norge kanskje er for tette bånd mellom næringen, forskere og politikere. - I små fagmiljøer, som de norske, skal men heller ikke se bort fra at båndene mellom næringen, forskerne og politikerne kan bli i tetteste laget, skriver Lem. Videre drar Lem laksen inn i klimadebatten ved å si at når laksen eksporteres til markeder lengre og lengre borte fra Norge, bidrar transporten til å øke karbonutslippene. Fengselslaks Han kommer også innom smertedebatten og hevder laksen settes i ”fengsel” bare for senere å bli ”henrettet”. Oppdrettslaksen beskyldes også for å være i ferd med å utrydde villaksen gjennom genetisk forurensing og ved å påføre den sykdom og parasitter. Avslutningsvis mener Lem at dersom havbruk skal ha en bærekraftig framtid må oppdrettsnæringen baseres på fisk som ikke spiser fisk. Han kommer i tillegg til en appell til forbrukerne om å ikke bare se på pris og at de må etterspørre etisk oppdrettsfisk.
Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no kommer tilbake med mer om denne saken