Lever fra oppdrettstorsk bedre
Lever fra oppdrettstorsk vil sannsynligvis inneholde mindre mengder PCB og dioksiner enn lever fra villtorsk. ? Når slike analyser foreligger vil vi vurdere kostholdsrådene på nytt, sier rådgiver i SNT , Marie Louise Wiborg.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Miljøgifter som PCB og dioksiner kommer inn i torsk og annen fisk via hva de spiser. Disse fettløselige giftstoffene er allerede et hett tema når det gjelder laks, der fôrselskapene delvis har løst dette ved å velge fiskeoljer som råstoff til fôret som kommer fra områder med mindre nivåer i miljøet. Alternativt vil en delvis overgang til vegetabilske oljer redusere mengden, eller en kan rense bort stoffene. Sistnevnte vil naturlig nok medføre en merkostnad på fôret. Men uansett forventer en at oppdrettstorsk vil ha mindre mengder PCBer og dioksiner enn sine ville artsfrender. - Oppdrettstorsken lever også kortere enn den ville, og dette vil bidra til lavere nivåer. Foreløpig har det ikke vært gjort noe omfattende analysearbeid på lever fra oppdrettstorsk. Kanskje ikke så rart når hver prøve koster mellom 10 og 15.000 kroner. - Produsentene bak de produktene vi har gått ut og delvis advart mot, slik som Lofotpostei og Svolværpostei, vurdere bruk av lever fra oppdrettstorsk som en mulig måte å få ned mengden miljøgifter i produktet. De satt seg en målsetning om å klare dette innen ett år. Problemet for øyeblikket er at oppdrettstorsk i seg selv ikke er et stort produkt ennå, og følgelig er det vanskelig å få tak i lever i store nok mengder, sier Wiborg.