
Listeriautbruddene er tilfeldigheter
Mattilsynet tror ikke det er noen spesielle årsaker til at det nå er to saker med listeria på kort tid. En undersøkelse publisert tidligere i år viste tvert i mot at det er lite listeria i norsk røkelaks. Les denne sakene og få mer kunnskap om listeria.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Pål Mugaas Jensen På kort tid er det meldt om funn av bakterien Listeria monocytogenes i hhv upasteurisert ost og gravlaks. Dette er risikoprodukter for denne type bakterier. Men veterinær Turid Berglund i Mattilsynet tror ikke det er en signifikant økning i listeriatilfeller man nå ser. - Dette er nok mer tilfeldigheter. De to tilfellene har ingenting med hverandre å gjøre, og at man fra tid til annen finner lsiteria i produkter som røykt og gravet laks er normalt, sier hun. Listeriose, sykdommen som forårsakens av listeria, opptrer i Norge vanligvis som sporadiske tilfeller. To større utbrudd er beskrevet i Norge; Trondheim i 1992 med åtte syke hvor smittekilden var varmebehandlet kjøttpålegg og Ålesund 2005. Og nå altså ett tilfelle med ost. I det siste tilfellet der man har funnet bakterien i gravlaks er det så langt ikke rapportert om påfølgende sykdom. I en undersøkelse publisert av Mattilsynet tidligere i år - Listeria monocytogenes i norskprodusert røkelaks – konkluderer man med at det er lite listeria i norsk røykelaks - Resultatene ser ut til å bekrefte at røykelaks på markedet enten er fri for listeria eller, når den først har blitt forurenset, inneholder få bakterier. I rapporten beskrives slicingen som et kritisk punkt i produksjonen. - Sammenliknet med røkelaks solgt som hele sider eller i stykker, var relativt sett dobbelt så mange prøver fra oppskåret røkelaks positive for listeria, heter det i rapporten.
Men det er ikke sikkert at listeria i sjømat er like skaldelig som listeria i annen mat. I en undersøkelse fra Mississippi State University, gjengitt av Matforsk, har man nemlig funnet ut at listeria fra sjømat skiller seg fra listeria som gir sykdom hos mennesker. Forskerne hadde sammenliknet genetisk profil på 71 Listeriastammer fra sjømat med 57 stammer som har gitt sykdom hos mennesker. Det viste seg at Listeria fra sjømat sjelden liknet sykdomsstammene, og forskerne konkluderte med at Listeria fra sjømat utgjør en liten risiko for sykdom.
Fakta om listeria * Listeria monocytogenes er en allestedsnærværende bakterie som finnes i kloakkvann, i jord og vegetasjon * Bakterien kan formere seg i næringsmidler ved kjøleskapstemperatur. * De fleste mennesker inntar av og til matvarer som inneholder listeria uten å bli syke, men enkelte tilstander predisponerer for utvikling av sykdom. *Disse tilstandene kan være svekket immunforsvar, graviditet, alkoholisme, høy alder og underliggende sykdom som kreft og diabetes. Bakterien kan overføres fra mor til foster under graviditet, og kan medføre livstruende sykdom hos fosteret. * Risikoprodukter er vakuumpakket kjøttpålegg, gravlaks, røkelaks, rakfisk og upasteuriserte meieriprodukter, spesielt mykoster og blåmuggoster. * Det er særlig viktig at røykelaks blir oppbevart i kjøleskap ved en så lav temperatur som mulig, helst ikke over 4 grader. Kilder: Veterinærinstituttet, Folkehelseinstituttet og Mattilsynet.
Les mer om listeria Faktaark fra Veterinærinstituttet Faktaark Folkehelseinstituttet Rapporten om listeria i røykelaks fra Mattilsynet Matforsk: Hvordan bekjempe listeria i fabrikkmiljø