- Liten reduksjon av sunne fettstoffer hos fisk på boks

I tillegg til fersk fisk som ørret, laks, torsk med mer, er det mange som tyr til makrell i tomat, tunfisk på boks eller laksefilet på boks.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

At fisken ligger i olje og har en forbruksdato noen år frem i tid påvirker næringsinnholdet lite.

- Det vil aldri være like sunt som det ferske produktet, noe som skyldes at noen av de sunne fettstoffene endrer struktur. Men det dreier seg om en reduksjon på noen få prosent sammenlignet med et ferskt produkt, og du vil fortsatt få i deg en betydelig del av de sunne omega-3 fettsyrene, Karsten Olsen ved Det biovitenskapelige fakultet på Universitet i København, til Videnskap.dk.

Han forteller videre at hermetikk er en god måte å lagre ting over tid, og at det derfor er ingenting i veien med å spise fisk fra boks.

- I utgangspunktet er det alltid sunt, sier han

Olsen forklarer at den eneste forskjellen på å spise fisk på boks, er at fettet oksiderer.Sammenlignet med fersk fisk vil dermed noe av den gode smaken forsvinne.

- De fleste kjenner til lukten fra litt gammel fisk. Lukten skyldes at fettstoffene oksiderer. Lukten kommer blant annet når du åpner en boks med makrell i tomat. Det er en naturlig reaksjon, og det er også grunnen til at man lukker fiskeolje i kapsler. Likevel er det ikke noe problem å spise fisk på boks, eller frossen fisk, for den saks skyld, sier Olsen.