
- Må fortsette å utvikle åpen teknologi
Konserndirektør for havbruk i Lerøy Seafood, Stig Nilsen mener åpne merder i sjø også vil være fremtiden for norsk oppdrett. Han mener man fortsatt må bevilge forskningsmidler til å videreutvikle denne teknologien.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Det å drive med åpne merder i sjø vil være fremtiden. Vi har en fantastisk kyst som er skjermet og har rent vann og gode havstrømmer, innledet konserndirektøren for havbruk under gårsdagens havbruksseminar på Stortinget.
- Vi må også legge inn forskningsmidler til å utvikle den åpne teknologien videre. Vi er i en tidlig fase av havbruksnæringen. Produksjonen i åpne merder i sjø kommer til å se annerledes ut om 30 år enn den gjør i dag, uttalte Nilsen.
- Hvis vi legger inn krefter der parallelt som vi utvikler andre teknologier vil det styrke næringen. Vi kan både utvikle dagens teknologi og gå ut av boksen og utvikle annen teknologi, sa konserndirektøren.
Integrert oppdrett
Selv har Lerøy viet mye midler til å utvikle det man kaller «multitrofisk» akvakultur. Det omfatter oppdrett av flere arter på ulike nivå i næringskjeden. Målsetningen er at utslipp fra fiskeoppdrett skal resirkuleres i et lavere nivå, slik at belastningen på oppdrettslokalitetene reduseres samtidig med at et nytt produkt skapes.
- Det å gå fra å bare ha laks eller ørret på en lokalitet, til å produsere flere arter på en lokalitet, er en metode som vil gjøre næringen i stand til å utnytte sjøareal på en bedre måte enn i dag.
- Vi tror at vi skal kunne spille på lag med naturen og gjøre enda mer for å utnytte disse næringssaltene med å tenke multitrofisk. Det vil være arealeffekttivt, sa Nilsen.
Nysgjerrig på Salmar
Lerøy og Salmar deler synet på at oppdrett i åpne merder er fremtiden for norsk oppdrett. Nilsen avslørte også at de ser med stor nysgjerrighet på Salmars planer om å drive offshore oppdrett.
Les også: Salmar slo et slag for bearbeidingen
- Salmar har et veldig spennende prosjekt på gang, og vi er veldig nysgjerrig. Det er gøy at noen tenker litt mer i disse ekstremområdene. Der må vi også være i fremtiden.
Lerøy er i øyeblikket med i 60-70 FoU-prosjekter.
- Vi følger med på det meste som skjer, og er sikre på at vi kommer til å teste annen teknologi også i fremtiden.
Lovpriste bærekraftsfokus
I det innledende innlegget til seminaret hadde statssekretær Amund Drønen Ringdal lagt vekt på at man må fokusere på hele bærekraftsaspektet. Både det økonomiske, det sosiale og det miljømessige. Nilsen er svært glad for at regjeringen tenker slik.
Les også: Næringen møttes på Stortinget
- Det er første gangen jeg hører en norsk politiker sier dette. Jeg håper det er noe som kan være tema dersom vi møtes igjen. Det å se på helheten i denne næringen. Hva vi kan bidra med til samfunnet og hvor mye miljøpåvirkning vi skal tolerere.