
- Må liberalisere landbasert oppdrett
Oppdrettsgründer Roy Pettersen har offensive planer om et landanlegg på Andøya, der man tar sikte på å produsere 5000 tonn. - Vi snakker om investeringer på 200-300 millioner kroner, og det er sannsynligvis bare én av ti som vil lykkes, men vi må få frem den ene, sier han.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Pettersen planlegger å anlegge en kunstig poll i et område nord for Dverberg, med inntak av vann fra Andfjorden via tunnel ned til to ulike dyp. Slik kan laksen ha bortimot konstant vanntemperatur året igjennom.
Pettersen, som i vinter stiftet selskapet Andfjord AS, vil søke myndighetene om FoU-konsesjon for landbasert oppdrett, som nesten er fraværende i norsk oppdrettsnæring, men som det satses på i mange andre deler av verden. Med seg på laget har han blant annet fått tidligere energiminister Odd Roger Enoksen og daglig leder Frode Nilsen i entreprenørselskapet Leonhard Nilsen & Sønner med på laget, samt Per Otto Heggelund, som i flere år har drevet landbasert oppdrett av stillehavslaks i Seattle.
Les også: FHL: - Vi har et avslappet forhold til landbasert oppdrett
Pettersen reagerer på at de aktuelle aktørene innen landbasert oppdrett ikke har fått muligheten til å presentere seg overfor ekspertgruppen som ble nedsatt tidligere i høst.
- Jeg mener det er viktig at vi som har disse planene om å starte med landbasert oppdrett blir lyttet til. Vi må få anledning til å presentere hva vi tenker, sa Pettersen under gårsdagens høringsmøte med ekspertgruppen.
Han reagerte kraftig på tallene som Otto Andreassen presentert i sin innledende presentasjon på vegne av ekspertgruppen.
- Det utgangpunktet som Nofima presenterer her tror jeg ikke på, med de utfordringene som har blitt lagt til grunn i de økonomiske beregningene. Vi har helt andre tall på kostnader per kilo.
- Det er et spinkelt grunnlag å basere seg på. Dersom utvalget skal basere seg på det som foreligger i Nofima-rapporten blir jeg skremt, uttalte han.
Han mener Nofima og ekspertgruppen må trå varsomt når de publiserer avskrekkende produksjonskostnader. - Man må være veldig varsom med å gå ut med tall som for eksempel 31 kroner per kilo. Det er tull, sa han.
Les også: Svakt vurderingsgrunnlag for landbasert oppdrett
- Må liberalisere landbasert oppdrett
Pettersen står klar med arealer til disposisjon, men har foreløpig hatt problemer med å få godkjent endringene i naturlandskapet. Han mener myndighetene må innta et mer liberalt forhold
- Vi har kommet til et punkt der vi er nødt til å liberalisere oppdrett på land. Jeg har fått tak i 120 dekar med sjøareal, der det har vært 20 grunneiere. Jeg har en FoU-konsesjon klar, men jeg vil vente til jeg hører hva utvalget har å si, sa Pettersen.
- Vi snakker om investeringer på 200-300 millioner kroner, og det er sannsynligvis bare én av ti som vil lykkes, men vi må få frem den ene.