- Må skille mellom lus og MTB

Verdens største oppdrettsselskap, Marine Harvest, sier nå indirekte nei til videre vekst ved at de går imot forslaget om rullerende gjennomsnittlig MTB. Årsaken til dette er at de er bekymret for lusesituasjonen . - Vi må skille mellom lus og MTB, sier Kristin Sæther, fagsjef i Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Elisabeth Nodland

- Marine Harvest undergraver bransjen med sine utspill ved å fremstille næringen som om den ikke er i stand til å ivareta miljøet samtidig som man kan tenke på produksjonsvekst, sier Kristin Sæther i NSL.

- Denne argumentasjonen er ikke holdbar. Vi må skille mellom disse to regelverkene, understreker Sæther. MTB handler om hvor mye fisk vi kan produsere, mens luseforskriften skal ivareta lakselussitusjonen og miljøperspektivet. Det er uheldig at disse to regelverkene blandes.

- Veksten vil ikke øke dramatisk som følge av nytt MTB regime

- Vi mener det er rom for økning og at dette er i tråd med havbruksnæringens visjoner om vekst. Vi tror ikke muligheten for vekst øker betydelig ved et endret MTB-regime. Produksjonen må innrettes på den mest hensiktsmessige måten mens miljøperspektivet ivaretas av andre regelverk.

- Bedre markedstilpasning

- Rullerende gjennomsnittlig MTB vil gi aktørene større mulighet til å tilpasse seg markedet bedre enn det gjør i dag. Oppdretterne får med dette større fleksibilitet i produksjonen og kan enklere følge markedets behov. Er man en seriøs aktør, ønsker man å skape gode og trygge arbeidsplasser. I dag er det vanskelig å få til dette, og spesielt for dem som satser på videreforedling. Flere plasser er det slik at man må permittere de ansette på vinteren, mens det er et stort press på høsten. Dette er ikke holdbart i lengden, sier Sæther. Hun mener derfor at rullerende MTB vil kunne bidra til at næringen blir mer markedsrettet og kan få mer forutsigbarhet i produksjonen.

- Undergraver hele bransjen

Sæther stiller seg også uforstående til at Alf Helge Aarskog mener at man ved rullerende MTB vil kunne få en produksjonsvekst på mellom 15-20 prosent. - Det er langt høyere enn det utredningen fra Kontali Analyse og Sintef fiskeri og havbruk konkluderte med. En slik vekst vil neppe være reelt for Marine Harvest og de større aktørene har som allerede har stor mulighet til å utnytte dagens MTB-regime maksimalt. Rullerende MTB vil i første omgang gi de mindre aktørene mulighet til å hente ut økt vekst, siden de ikke har den samme muligheten som de store.

- Marine Harvest undergraver bransjen med sine utspill ved å fremstille næringen som om den ikke er i stand til å ivareta miljøet samtidig som man kan tenke på produksjonsvekst, avslutter Sæther.