Må godkjenne «put and take»

Der er nå utarbeidet retningslinjer for aktører som tilbyr fiske i merder eller innhengninger, et såkalt «put and take»-fiske. I følge disse må aktørene nå søke om godkjenning fra Fiskeridirektoratet.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Retningslinjene for «put and take» er utarbeidet av Mattilsynet og Fiskeridirektoratet på oppdrag fra Fiskeridepartementet. -Det er fem anlegg i Norge som tidligere har fått tillatelse fra Fiskeridirektoratet til «put and take»-virksomhet. Dette er aktører som hittil har drevet rekreasjonsfiske for turister med oppdrettsfisk; laks, ørret og regnbueørret. I forbindelse med arbeidet med de nye retningslinjene har Fiskeridirektoratet sett spesielt på risikoen for rømming, mens Mattilsynet har sett på hensynet til fiskehelse og – velferd ved slike anlegg, forteller Inger Fyllingen ved Kyst- og Havbruksavdelingen i Fiskeridirektoratet i en melding.  Spesielle krav I tillegg til de kravene som gjelder for tradisjonelle oppdrettsanlegg, er det også er satt spesielle krav for å ivareta fiskens velferd, helse og rømmingssikkerhet i «put and take»-anlegg. Disse kravene omfatter blant annet : -For å forebygge rømming, settes det krav til fiskens innhegning og til fiskeutstyr, slik at nøter og lignende ikke står i fare for å ødelegges av fiskeredskap og utstyr. -Den som tilbyr «put and take»-fiske skal gi nødvendig informasjon til dem som fisker om at det er forbudt å slippe fisk fri fra installasjonen. -Anleggets utforming og fisketetthet – Fisketettheten skal være betydelig lavere enn det som er tillat for matfisk og stamfisk i tradisjonelt oppdrett. Fisken skal frivillig bite på kroken, eller ha mulighet til å foreta en eventuell fluktreaksjon. Bunnlevende arter må ha mulighet til å legge seg på en naturlig eller kunstig bunn. -Fôring - Fisken skal fôres, med mindre dette ikke er hensiktsmessig på grunn av naturlig næring. Håndfôring bør unngås. Fôringen bør ikke gjennomføres samtidig med at det drives fiske, og fôret skal ikke benyttes som agn. -Fiskeutstyr – Fiskekroker (inklusiv fluer) skal ha enkeltkrok. -Avliving – Fisk som blir fisket skal avlives så snart som mulig med slag i hodet og bløgging. Avfall og blodvann skal håndteres på bestemt måte. Det er forbudt å sette fisk ut igjen etter at den er fisket opp. -Når det er høstet erfaring med disse retningslinjene vil Fiskeridirektoratet og Mattilsynet foreta en felles evaluering av erfaringene med godkjenning og tilsyn med «put and take»-virksomheter i 2005, avslutter Fyllingen. Fiskeridirektoratet kan gi utfyllende retningslinjer for søknadsskjema og godkjenningsprosedyrer.