Elisabeth Aspaker

- Mektig imponert over sjømatbransjen

Fiskeriminister, Elisabeth Aspaker har latt seg imponere av sjømatbransjens evne til å tilpasse seg endringer. – Var ingen selvfølge, kommenterer hun.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Øyvind Sjøthun Røen

Elisabeth Aspaker. Foto: Skjermdump

Siden nyttårsrakettene gikk i luften har Sjømatrådet jobbet hardt med å samle tallene fra året som gikk. I dag kunne Sjømatrådet melde om nok en eksportrekord til en samlet verdi av 68,8 milliarder kroner.

Fiskeriminister, Elisabeth Aspaker sier det ikke var noen selvfølge at året skulle bli så bra.

- At 2014 skulle bli et så godt år, og at vi skulle sette ny historisk rekord var ingen selvfølge, tatt i betraktning det russiske importforbudet som kom over natten i august i fjor.

Hun berømmer næringens evne til å omstille seg i en vanskelig periode.

- Det å miste tilgangen til et så viktig marked har vært utfordrende. Jeg er mektig imponert over sjømatbransjens evne til å tilpasse seg endringene i markedet.

- Næringen har klart å skape ny vekst, selv om Russland har gått bort. Det er imponerende, særlig når man ser at hele 11 prosent av eksporten gikk til Russland i 2013.

Etter Russlands bortfall har EU tatt over mesteparten av laksen som normalt ville gått fra Norge til Russland. Norsk lakseeksport til EU økte med syv prosent den første måneden etter Russlands bortfall.

- En slik utvikling viser Norges styrke som sjømatnasjon og som eksportnasjon, sier Aspaker.

Til slutt ble det også en egen eksportrekord for lakseindustrien med en samlet eksport på 43,9 milliarder kroner. 

Rekordene i skyggen

Aspaker mener imidlertid at næringen ikke har hatt tid til å se seg selv i speilet å berømme seg selv for den fantastiske utviklingen man har stått for.

- Når laksen omtales i media er det ofte med fokus på utfordringer med lakselus. At norsk laks er en etterspurt vare over hele verden, og at flere regioner i verden har begynt å etterspørre norsk laks, har kommet helt i skyggen av dette, sier Aspaker.

Hun mener derimot det er flere gode nyheter å glede seg over i lakseindustrien. Blant annet Vitenskapskomiteen for Mattrygghet sin rapport fra en knapp måned tilbake. - Folk som ikke spiser norsk laks kan gå glipp av viktige helsefordeler, og det er heller ikke grunnlag for å si at barn og gravide bør begrense inntaket av sjømat. Snarere tvert imot.