Anders Goksøyr, leder for institutt for biologi, UiB

Mer enn doblet antall fiskehelsestudenter

Universitetet i Bergen fikk 15 nye studieplasser innen fiskehelse til semesterstart i år. - Dette har vi bedt om i 10 år, sier instituttleder Anders Goksøyr til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gustav-Erik Blaalid

Helt siden begynnelsen på 1990-tallet har tallet på studieplasser i fiskehelse ved Institutt for biologi ved Universitetet i Bergen vært 10. Til semesterstart i august i år var tallet økt til 25 per årskull.

- I mellomtiden har oppdrettsnæringen økt produksjonen fra knappe 200 000 tonn til 1,2 millioner tonn laks og ørret, sier Anders Goksøyr. Han mener det er stort behov for kompetansen som fiskehelsekandidatene innehar, og at det er viktig at næringen fokuserer mer på forebyggende arbeid.

Dessverre behov for alle

Fagdirektør i Veterinærinstituttet, Brit Hjeltnes tvitret forleden tilfredshet med at antall studieplasser i fiskehelse er økt kraftig, og sa samtidig at det «…dessverre er bruk for alle».

- He, he , ja det kan jo sies på den måten også. Jeg tror at det er behov for flere, spesielt med tanke på forebyggende arbeid. Det burde bli mer vanlig at de enkelt oppdrettsselskapene har fiskehelsekandidater blant sine ansatte, sier Goksøyr. Han minner imidlertid om at årets kull som øker fra 10 til 25 har et studieløp på 5 år foran seg. Det betyr at næringen først i 2020 vil se fruktene fra dagens satsing