Mer myndighet til regionene

Første juli ble ytterligere vedtaksmyndighet i ressursforvaltningen delegert til til Fiskeridirektoratets regionkontorer. I tillegg ble ansvaret for kjøperregisteret overført til Nordland, melder Fiskeridirektoratet.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Erfaringen med tidligere delegering i fartøysaker fra Fiskeridirektoratet sentralt til regionkontorene har så langt vært gode, noe som er bakgrunnen for at man nå ønsker å gå videre.

Fra 1. juli 2005 delegeres altså vedtaksmyndighet på følgende områder til regionkontorene:

  • Saker vedrørende deltakeradgang for konvensjonelle fartøy over 28 meter,

  • videre når det gjelder tildeling av avgrenset nordsjøtillatelse,

  • tildeling av loddetråltillatelse for kystfartøy og

  • tildeling av tillatelse til bruk av snurrevad.

Ansvaret for det nasjonale kjøperregisteret er overført fra Fiskeridirektoratet sentralt til regionkontoret i Nordland. Det betyr at alle henvendelser om opptak i kjøperregisteret fra og med 1. juli skal sendes til regionkontoret i Bodø.

Nærmere brukerne -Den overordnede politiske føringen er at beslutninger, i den grad det er mulig, skal tas nærmest mulig brukerne, sier assisterende fiskeridirektør Liv Holmefjord. Fiskeriforvaltningen har fulgt dette opp blant annet ved at direktoratets regionkontorer i 2003 fikk vedtaksmyndighet for den årlige deltakeradgangen for fiskefartøy og ervervstillatelser knyttet til dette.

Holmefjord understreker at erfaringene fra delegeringen i 2003 viser at direktoratet på disse områdene nå er nærmere brukerne, at saksbehandlingen går raskere og at servicen er bedre. Det planlegges derfor å delegere flere oppgaver til regionene. -Allerede til neste sommer, 1.juli 2006, planlegger vi ny delegering av vedtakskompetanse i konsesjonssaker, sier Holmefjord.

Lik behandling Ifølge Holmefjord skal økt myndighet til regionene ikke medføre ulik behandling i enkeltsaker, fordi alle saker skal håndteres i henhold til forskrifter og fastlagte retningslinjer.

Saksbehandlerne i alle direktoratets sju regioner har dessuten vært gjennom omfattende opplæring, for å sikre at alle blir behandlet likt.